Nagrajenec letošnjega festivala mlade literature Urška je Sergej Harlamov s Ptuja, je sporočila letošnja izbiralka festivala, pesnica Lucija Stupica. Foto: Študentska založba
Nagrajenec letošnjega festivala mlade literature Urška je Sergej Harlamov s Ptuja, je sporočila letošnja izbiralka festivala, pesnica Lucija Stupica. Foto: Študentska založba
Grafika akademskega slikarja Karla Pečka Karel Pečko
Grafiko akademskega slikarja Karla Pečka za najboljšo samozaložniško knjigo prejme Marjetka Krapež za pesniško zbirko Prgišče. Foto: JSKD

Nominacij za nagrado je bilo šest s skupno devetimi avtorji. Poleg zmagovalca so bili to še skupina štirih pesnikov iz Ljubljane in okolice s prvopodpisano Urško Pribor, Robert Kuret iz Ljubljane, Jernej Markelj iz Slovenske Bistrice, Miha Mele iz Središča ob Dravi in Aja Zamolo iz Frama. Zmagovalcu Harlamovu bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti naslednje leto natisnil prvenec in zagotovil mentorsko pomoč pri njegovi pripravi.

Skupno je letos na literarnem natečaju revije Mentor za festival Urška sodelovalo 117 avtorjev, ki so vsi imeli možnost, da se udeležijo enega izmed šestih regijskih srečanj, kratkih literarnih delavnic, ki so jih vodili uveljavljeni literati, esejisti in kritiki. Ti so tudi izbrali avtorje najboljših besedil svojega srečanja, ki so se uvrstili v drugi krog festivala. Izmed 22 uvrščenih je nato finaliste izbrala pesnica Lucija Stupica.

Izbrani finalisti so se v Slovenj Gradcu predstavili najprej na literarnih matinejah, nato pa še na osrednjem dogodku v slovenjgraškem kulturnem domu. Tam so bila njihova besedila postavljena na oder, nekatera pa tudi uglasbena in predstavljena skozi ples.

Samozaložniška knjiga leta
Na osrednji prireditvi so podelili tudi nagrado najboljši samozaložniški knjigi z letnico 2009. Grafiko akademskega slikarja Karla Pečka je za nagrado dobila Marjetka Krapež za pesniško zbirko Prgišče. Posebno nagrado je dobila skupina mladih avtorjev za zbornik Razlogi za nebo, ki je nastal pod mentorskim vodstvom profesorice Danice Križanič Muller.

Podelili so tudi nagrado veseličnica za najboljšo humoristično zgodbo v okviru posebnega natečaja revije Mentor, ki sta jo prejela Zdenko Mrkonja in Metka Lampret.