Proza Eve Markun pripoveduje zgodbe o sodobnem svetu s sodobnim sentimentom in posamezniki ter s koncem, kakršnega si sodobnost najbrž zasluži, piše v utemeljitvi. Foto: Žan Andrele
Proza Eve Markun pripoveduje zgodbe o sodobnem svetu s sodobnim sentimentom in posamezniki ter s koncem, kakršnega si sodobnost najbrž zasluži, piše v utemeljitvi. Foto: Žan Andrele

Jezik je večinoma natančen, stvaren, skoraj že naravosloven; to je literatura, ki ima telo z lastno gostoto in prisotnostjo. Na bralca vpliva že fizično: aktivira njegov celotni zaznavni aparat, da ga bere tudi z ušesi, usti, nosom in kožo.

Iz utemeljitve
Pisalo
Festival mlade literature Urška nadaljuje in nadgrajuje državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred več kot 40 leti v Gradišču pri Lenartu, sedanji Sv. Trojici v Slovenskih goricah. Srečanje, na katerem je v vseh teh letih sodelovalo več kot pet tisoč mladih avtorjev, številni med njimi so danes uveljavljeni književniki, se je pred 14 leti vsebinsko preoblikovalo in dobilo novo ime. Foto: BoBo
Eva Markun
Na zaključni prireditvi z naslovom Ne spominjam se natančno, kako sem prišla sem je zmagovalka prejela sliko iz fundacije Karla Pečka. Poleg tega ji bo JSKD prihodnje leto izdal prvenec, prav tako se bo za nagrado prihodnje leto udeležila mednarodnega literarnega festivala na Češkem. Foto: JSKD

V Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec se je z razglasitvijo zmagovalke sklenil Festival mlade literature Urška. Uršljanka je postala Eva Markun, ki bo tako prihodnje leto dočakala svoj literarni prvenec.

Kot je zapisano v utemeljitvi, premore proza Eve Markun psihološko globino in prepričljivost, ki izhajata iz na videz lahkotnega, narojenega obvladovanja dramaturgije in strukture zgodbe. "Jezik je večinoma natančen, stvaren, skoraj že naravosloven; to je literatura, ki ima telo z lastno gostoto in prisotnostjo. Na bralca vpliva že fizično: aktivira njegov celotni zaznavni aparat, da ga bere tudi z ušesi, usti, nosom in kožo. Proza Eve Markun pripoveduje zgodbe o sodobnem svetu s sodobnim sentimentom in posamezniki ter s koncem, kakršnega si sodobnost najbrž zasluži," je še zapisal državni selektor festivala, literarni kritik, publicist, pisatelj in glavni urednik revije Mentor Aljoša Harlamov.

Eva Markun se je rodila leta 1990 na Bledu. Študentka francoščine in filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je pisanja kratkih zgodb prvič lotila v literarnem krožku v gimnaziji pod mentorstvom Ivana Dobnika. V tem času se je preizkusila tudi pri pisanju poezije, nekajkrat je svoje pesmi brala na festivalu Mlade Rime, manjši izbor pa je bil objavljen v reviji Poetikon. Kot pravi, danes piše, kadar jo v to prisilijo ideje in nestrpni junaki zgodb, največkrat ponoči, nikoli pa ob polni luni. Piše zgodbe, ki se začnejo iz enega stavka, enega dogodka in s katerimi noče povedati ničesar, a se ji za zadnjo piko zazdi, da je želela zgodba nekaj povedati njej. Upa, da bo ta proces še dolgo trajal.

Zmagovalno besedilo bodo brali tudi v češčini
Uršljanki leta je vodja območne izpostave JSKD-ja Slovenj Gradec Andreja Gologranc izročila sliko iz fundacije Karla Pečka, priznanje pa ji zagotavlja tudi udeležbo na X. mednarodnem literarnem festivalu Stranou/Ob robu – Evropski pesniki v živo na Češkem. V okviru omenjenega festivala bo JSKD junija 2017 predstavil festival Urška, revijo Mentor in nagrajeno avtorico, katere zmagovalni tekst bo ob tej priložnosti preveden v češki jezik.

V finale Festivala mlade literature Urška se je letos uvrstilo pet mladih piscev. Poleg nagrajenke še Sara Fabjan (Grosuplje), Kaja Pinter (Koper), Aleš Jelenko (Loče) in Tim Uršič (Ljubljana), ki so svoja dela predstavljali na uršljanskih branjih v mestnih atrijih. Pri branju se jim je pridružila gostja festivala, Zuska Kepplová, eno osrednjih imen nove slovaške prozne generacije, ki je nase prvič opozorila leta 2005, ko je zmagala na vsedržavnem anonimnem natečaju za najboljšo kratko zgodbo, Poviedka.

Malica, nekje čez poldne
Na sklepni slovesnosti je zbor MISMOMI Šolskega centra Slovenj Gradec pod taktirko zborovodkinje Almire Rogina izvedel zmagovalno protestno pesem natečaja Mentorjev feferon 2016. Letos je na natečaj prispelo 80 protestnih pesmi in družbenih satir, žirija v sestavi Ksenija Jus, Matej Krajnc in Jose pa je za zmagovalca izbrala Kristiana Koželja s pesmijo Malica, nekje čez poldne. Zmagovalna pesem je zazvenela skupaj z besedili finalistov, ki so jih z gosti zapeli, odplesali ali prebrali člani SPUNK-a, kulturnega društva Gimnazije Slovenj Gradec.

Po podelitvi je sledil pozni zlet Uršljanov 2016, namenjen nastopajočim, sodelujočim in vsem, ki so želeli prisostvovati predstavitvi nove zgoščenke uglasbenih uršljanskih pesmi v izvedbi vokalno-instrumentalne skupine KAVARET (Alina Hirtl: vokal, kitara, Nejc Hartman: kajon, Grega Kragelnik: kontrabas). Naslov zgoščenke, izdane v zbirki Mentorjeva zvočna knjiga, se glasi Skleklam svoj jezik, na njej pa so pesmi Tinke Volarič, Jerneja Kusterleta, Tonje Jelen, Maje Miloševič, Anamarije Cemič, Petre Žišt, Marka Skoka, Vasje Kljuna, Sare Fabjan in Aleša Jelenka.

Letošnji festival se bo sklenil jutri, ko se bodo vsi finalisti od desete ure dalje družili še na literarni delavnici Brati, pisati, delati, ki jo bo v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec vodil Aljoša Harlamov.

Jezik je večinoma natančen, stvaren, skoraj že naravosloven; to je literatura, ki ima telo z lastno gostoto in prisotnostjo. Na bralca vpliva že fizično: aktivira njegov celotni zaznavni aparat, da ga bere tudi z ušesi, usti, nosom in kožo.

Iz utemeljitve