Alphonse de Lamartine (1790–1869) je bil romantik v ožjem pomenu besede le s svojo prvo zbirko Pesniška premišljevanja (Méditations poétiques) iz leta 1820. Izid knjižice s 26 pesmi je Janez Menart, ki je Lamartina leta 1995 prevedel v slovenščino, opisal takole:
Alphonse de Lamartine (1790–1869) je bil romantik v ožjem pomenu besede le s svojo prvo zbirko Pesniška premišljevanja (Méditations poétiques) iz leta 1820. Izid knjižice s 26 pesmi je Janez Menart, ki je Lamartina leta 1995 prevedel v slovenščino, opisal takole: "To je bila vžigalica v seno. Triumf. Vsestranski krik občudovanja. Zlasti med ženskim svetom in mladino. V pol leta je bilo prodanih deset tisoč izvodov v petih izdajah." Foto: Mediaspeed/Saša Despot
Sorodna novica Spomenik za Tarasa Ševčenka, ki "za Ukrajince pomeni to, kar Prešeren pomeni za Slovence"

Kip stoji v prenovljenem parku, ki nosi ime po s Kranjem pobratenem francoskem mestu La Ciotat. Jeseni se bo v parku obstoječim petim pridružil kip še enega evropskega literata.

Očaki iz časa romantičnih idealov
Mestna občina Kranj je pot Prešernovih sodobnikov, s katero se poklanja literarnim velikanom, začela urejati v času predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja. Najprej je oktobra lani odkrila doprsna kipa Franceta Prešerna ter ruskega pesnika in pisatelja Mihaila Jurjeviča Lermontova. Novembra je sledilo odkritje kipa ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka, februarja letos pa še kipa španskega pesnika Joseja de Esproncede.

Lamartinova "Julija", ki je navdihnila slavno pesem Jezero
Od danes dalje je na ogled tudi kip francoskega pesnika Alphonsa de Lamartina (1790–1869). Ta je prav tako kot Prešeren imel svojo "Julijo" – poročeno Julie Charles, ki mu je ljubezen sicer vračala, a je že mlada umrla zaradi jetike. Moč ljubezni do izgubljene ženske je rad ponazoril s podobami iz narave: ljubezen je tako s pomočjo narave v njegovi poeziji predstavljena kot del božjega stvarstva. Pozneje se je tudi podal v politiko in bil med drugim župan v svojem rodnem mestu Macon, nekaj časa pa je živel tudi v mestu La Ciotat.

Sorodna novica Aleji Prešernovih sodobnikov se pridruži španski romantik José de Espronceda

Prav omenjeno mesto je Kranju podarilo de Lamartinov doprsni kip, saj je La Ciotat s Kranjem pobraten že 64 let. Kranj pa je po njem, kot po prvem pobratenem mestu, tudi poimenoval leta 2008 urejeni park, ki ponazarja mednarodne vezi Kranja s tujino in v katerem je lani začela nastajati pot Prešernovih sodobnikov. Kip sta na današnji slovesnosti odkrila kranjski župan Matjaž Rakovec in podžupanja mesta La Ciotat Genevieve Boissier.

Kip sta odkrila v prenovljenem parku La Ciotat, ki letos dobiva novo podobo z več površinami za sedenje. Na občini si želijo, da bi občani na novih klopeh v parku lahko za hip pobegnili od hitrega ritma življenja, morda v parku prebrali kakšno knjigo ali poklepetali s prijatelji ter našli navdih v kakšni izmed misli Prešernovih sodobnikov, katerih kipi se zdaj vrstijo po sredini parka.

Kot je pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec, so za ureditev parka namenili 96.000 evrov, končno podobo pa bo dobil jeseni, saj nekaterih zasaditev rastlin zaradi suše zdaj niso mogli opraviti. Park bodo opremili tudi s pitnikom, ki jih bodo jeseni začeli postavljati na različnih lokacijah po mestu. Poleg tega bodo jeseni v parku odkrili kip še enega Prešernovega sodobnika, in sicer iz bližnje soseščine, je napovedal župan.

O mestu La Ciotat, kjer je nekaj časa živel, je Lamartine zapisal:
O mestu La Ciotat, kjer je nekaj časa živel, je Lamartine zapisal: "Srečen človek, ki se rodi in umre na soncu, srečen tisti, ki ima hišo in vrt svojih očetov ob tem morju, kjer je vsak val iskrica, ki osvetli zemljo." Foto: Mediaspeed/Saša Despot

Prostora za romantike še ne zmanjkuje
V sami aleji je prostora za še približno deset kipov, če bi bil interes večji, pa bi lahko uredili še kakšno pot, je povedal Rakovec, ki je poudaril, da so veleposlaništva izkazala precej zanimanja za sodelovanje. Rakovec je velikega odziva vesel, saj tako park res dobiva mednarodno podobo, hkrati pa Kranj kot mesto kulture tudi tako slavi Prešerna.

Rakovec je pojasnil, da so se mednarodne vezi Kranja s tujino po pandemiji znova močno okrepile. Prav v ponedeljek se je Rakovec vrnil iz Združenih držav Amerike, kjer je Kranj sklenil novo pobratenje, in sicer z mestom Colorado Springs, ki je že deveto s Kranjem pobrateno mesto.

Foto: Mediaspeed/Saša Despot
Foto: Mediaspeed/Saša Despot