Lutka Ivana Cankarja je delo Silvana Omerzuja. Foto: Žiga Koritnik
Lutka Ivana Cankarja je delo Silvana Omerzuja. Foto: Žiga Koritnik

Upravni odbor Cankarjeve nagrade je razpisal javni poziv, s katerim vabi k predlogom kandidatov za Cankarjevo nagrado, namenjene izvirnim literarnim delom v letu 2020.

Literarna dela s področij, ki jim je bil zapisan tudi Ivan Cankar
Nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je z izvirnim literarnim delom –pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev – torej z delom s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja, trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico, piše v pozivu.

V poštev pridejo dela, ki so izšla v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv, pri dramskem delu, ki ni bilo objavljeno, pa je enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu 2020.

Sorodna novica Slovenski literarni prostor bo bogatejši za Cankarjevo nagrado

Podelitev nagrade maja 2021 na Vrhniki
Izbor finalistov in končni izbor nagrajenke oziroma nagrajenca bo opravila strokovna žirija. Nagrajenec bo razglašen tik pred podelitvijo nagrade, ki bo na osrednji slovesnosti maja 2021 v Kulturnem domu na Vrhniki.

Pismo o nameri, v katerem so se zavezali pri ustanovitvi Cankarjeve nagrade, so pobudniki literarne nagrade – predstavniki Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) ter SAZU, podpisali leta 2018, lani pa so podpisali še akt o ustanovitvi nagrade.

Tokratne predloge bodo zbirali na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU do 8. februarja 2021. Nagrajenec bo prejel denarno nagrado v vrednosti 5000 evrov bruto in diplomo.

Prvi je nagrado letos prejel pisatelj Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi. Foto: Arhiv RTV SLO
Prvi je nagrado letos prejel pisatelj Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi. Foto: Arhiv RTV SLO