Mozetič se za Jenkovo nagrado poteguje z zbirko Aktivistovi zapisi, ki je izšla pri Škucu, Županič z Orodjem za razgradnjo imperija (LUD Literatura), Nataša Velikonja z zbirko Prostor sredi križišč (Škuc) in Kristina Kočan z zbirko Selišča (Litera). Nagrajenca bodo razglasili na podelitvi 27. oktobra v Kranju.

Foto: DSP
Foto: DSP

Nominirane zbirke je žirija v sestavi Alja Adam kot predsednica ter Franci Novak, Klarisa Jovanović, Ivan Dobnik in Nina Dragičević izbrala med približno 150 pesniškimi zbirkami. Zanje so se odločili, ker so izstopajoče in presegajoče, pravi Dobnik. Po njegovih besedah je vsaka nominirana zbirka posebna, avtorsko močna ter prelomna tako za avtorje same kot v nekaterih primerih tudi za samo poezijo.

Sorodna novica Nataša Velikonja: Prostor sred križišč
Pesniška zbirka Aktivistovi zapisi po avtorjevih besedah izvira iz spoznanja, da
Pesniška zbirka Aktivistovi zapisi po avtorjevih besedah izvira iz spoznanja, da "vse svoje življenje živi v deželi nasilja, zato je tudi to knjiga o nasilju". Zbirka zajema štiri desetletja avtorjevih spominov "na vsemogoče nasilje, psihično in fizično nasilje, ki mu je bil priča" v času svojega LGBT aktivizma. Foto: Založba Škuc

Skozi budno življenje
Če je Mozetič s svojo prejšnjo zbirko Sanje v drugem jeziku peljal v sanje, bralca tokrat vodi skozi budno življenje. V njej se spominja medikalizacije homoseksualnih oseb, homofobnega napada, ki ga je doživel leta 2001 v Ljubljani, pa "še enega in še enega". Vsakič gre življenje kar nekako naprej, kot da se ne bi zgodilo nič. Nepreprostost, neenostavnost te zbirke pa je v avtorjevi ugotovitvi, "kako zlahka se nestrpnost in nasilje, ki nosita izjemno težo in kompleksnost, (re)producirata in vpijata v življenje", je presodila žirija.

Luciden pesniški projekt, ki pokaže krhko naravo naših konstrukcij
O Županičevi zbirki je žirija zapisala, da avtor v njej ne išče tolažbe nekega vnaprej pripravljenega in na pladnju ponujenega smisla. Njegove pesmi na posreden način naslavljajo človeško destruktivnost, uporabo in zlorabo okolja in nečloveških bitij, ki se "v precejšnji meri dogaja tudi skozi uporabo in zlorabo jezika". Njegov drzen, svež in luciden pesniški projekt se po oceni žirije upira vsakim opredelitvam ter bralca potiska do roba sveta, ravnine in jezika, da se lahko ozre in od daleč vidi krhko naravo naših konstrukcij.

Sorodna novica Kristina Kočan: Selišča

Iskanje ljubezni
Prostor sredi križišč je zaokrožena in premišljeno zgrajena pesniška zbirka Nataše Velikonja. Sestavljena je iz sedmih vsebinskih sklopov, v katerih je pesnica v ospredje postavila iskanje ljubezni. Lirska subjekta v ospredje postavi svojo ranljivost, spregovori tudi o žalosti. A prav zmožnost brezkompromisnega soočanja z lastnim notranjim dogajanjem, bolečino in praznino, po oceni žirije odpre polje za nastanek novega, za spremembo. V drugem delu zbirke pesmi izražajo voljo do življenja, željo po iskanju lepega.

Sorodna novica Jernej Županič: Orodje za razgradnjo imperija

Kompleksno poetično vzdušje Selišč
Kristina Kočan v svoji peti pesniški zbirki ustvari kompleksno poetično vzdušje tako po obliki kot vsebini, kjer izstopata intenzivna govorica z opustitvijo ločil ter kompozicija enjambementov, kar daje celotni zbirki svežino, pretočnost, kompaktnost in ji določa vsebinsko večplastnost. Izstopajo intenzivni elementi narave, ljubezni, materinstva in iskanja kraja naselitve, meni žirija.

Kot je ob razglasitvi nominirancev poudaril predsednik DSP-ja Dušan Merc, gre za najpomembnejšo nagrado, ki jo podeljuje društvo, saj je priznanje med samimi člani. Podelili jo bodo v okviru tradicionalnih dnevov, posvečenih Simonu Jenku, ki se bodo začeli 18. oktobra v Kranju.

Desetdnevni program sta predstavila predsednik Kulturnega društva Simona Jenka - Šmonca iz Mavčič Rudi Zevnik ter direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. Program prinaša nastope Andreja Rozmana - Roze, Trkaja ter Anje Zag Golob in Draga Ivanuše. Pripravljajo pa tudi pohod po učni Poti Jeprškega učitelja.