Mark Tulij Cicero (106 pr. n. št.–43 pr. n. št.) je bil rimski državnik, pravnik, politični teoretik in filozof.  Foto: Wikipedia
Mark Tulij Cicero (106 pr. n. št.–43 pr. n. št.) je bil rimski državnik, pravnik, politični teoretik in filozof. Foto: Wikipedia

Rokopis so leta 2021 v ponudbi newyorškega antikvariata identificirali zaposleni v knjižnici, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

V začetku 20. stoletja je rokopis pripadal zbirki mestne knjižnice v Vroclavu, po vojni pa so ga predali Univerzitetni knjižnici Vroclav, od koder so ga ukradli med letoma 1961 in 1977.

Leta 2021 so rokopis identificirali zaposleni v univerzitetni knjižnici v ponudbi newyorškega antikvariata. Ohranjena dokumentacija, zlasti mikrofilm iz leta 1954, je omogočila temeljito primerjalno analizo izgubljenega in najdenega rokopisa.

Namestnik ministra za kulturo Jaroslav Selin je na slovesnosti ob predaji, ki je potekala v Varšavi, povedal, da ta dragocen, iluminiran latinski rokopis iz sredine 15. stoletja vsebuje tri Cicerova dela: O starosti, O prijateljstvu in Stoični paradoksi.

"Napisan je bil v latinščini s citati v stari grščini leta 1450, najverjetneje v Firencah," je povedala direktorica univerzitetne knjižnice Gracina Piotrovič.

Selin je še pojasnil, da se je prejšnji lastnik, antikvar Jonathan Hill po pregledu dokumentacije, ki potrjuje izvor in identiteto rokopisa, odločil, da ga vrne v zbirko vroclavske univerzitetne knjižnice. Hillu, ki se je udeležil petkove slovesnosti, je poljsko ministrstvo za kulturo ob tem podelilo posebno diplomo.

V bazi podatkov ministrstva je popisanih skoraj 66.000 izgubljenih umetniških del. Približno šeststo so jih v zadnjih letih dobili nazaj.