Od kod ime? Z njim so želeli počastiti različne Makse, povezane z znanostjo in kulturo – od Fabianija do Pleteršnika.

Foto: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica
Foto: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica

V Knjigarni Maks bodo prirejali pesniška in pisateljska srečanja, prav tako pa bo eno od prizorišč dogajanja Evropske prestolnice kulture, ki bo ob meji zaživela prihodnje leto.

Foto: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica
Foto: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica

Dolga tradicija združevanja kave in knjige
Po besedah direktorja ZRC SAZU Ota Lutharja so si knjigarno zamislili kot socialni prostor, kjer si želijo združevanja umetnosti in znanosti. Z novo pridobitvijo po njegovih besedah knjigo znova postavljajo v središče. Prostor pravzaprav ni nobena inovacija, dodaja Luthar, saj je zmes knjigarne in kavarne poznana že iz drugih akademskih okolij. "Združevanje kave in knjige je zelo pogosto."

Obiskovalcem je na voljo več tisoč knjig domačih in tujih založb, pripravljali pa bodo tudi razna srečanja in predstavitve, katerih rdeča nit bodo vselej knjige. Bralcem ponujajo tudi izbor strokovne in leposlovne literature, od poezije do t. i. risoromana. Na strokovnem področju pa dajejo prednost predvsem humanistiki in družboslovju, saj kot ZRC SAZU pokrivajo predvsem humanistične vsebine. Kot je za Televizijo Slovenija povedala dr. Petra Kolenc, izhajajo iz založbe ZRC, ki podpira 18 institutov, ki pokrivajo discipline družboslovja in humanistike, nato pa se širijo na vse pore od poezije do proze, risoromanov do kvalitetne literature za otroke.

"S tem, ko bomo predstavljali različne dejavnosti, sklope dogodkov, bomo vedno znova naredili svojevrstno otvoritev," je pred odprtjem knjigarne prejšnji teden povedal Luthar. V knjigarni in kavarni Maks bodo vedno dobrodošli tudi obiskovalci iz sosednje Gorice, ki so se v velikem številu udeležili že današnjega odprtja.

Foto: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica
Foto: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica

"Z Maksom bomo poskušali izpolniti obljubo – obljubo utopije, kajti ta ni le predpogoj za dolgoročno preživetje, temveč uteha za vsakdanje tegobe. In del te utopije je tudi skrb za dobre knjige, strokovne in leposlovne," so v vabilu na odprtje zapisali v ZRC SAZU, Raziskovalni postaji Nova Gorica.

V Novi Gorici odpirajo kavarno Maks