Boris A. Novak. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Boris A. Novak. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

S tem se je upravni odbor Slovenskega PEN-a po Novakovem prepričanju izneveril moralni dolžnosti obrambe svobode izražanja, ki je temeljna vrednota Mednarodnega PEN-a.

Novak, tudi izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter podpredsednik Mednarodnega PEN-a, je zapisal, da je upravni odbor Slovenskega PEN-a "po dramatični in mučni razpravi zavrnil protest zoper sojenje Rizmanu, ki ga je predlagal kot član upravnega odbora". Dodal je, da se je zato odločil, da protest objavi kot podpredsednik Mednarodnega PEN-a.

Sorodna novica V tožbi SDS-a proti Rizmanu zaradi očitka, da stranko financira tuj režim, ni poravnave

"S takim oportunizmom upravni odbor v novi sestavi nadaljuje politiko prejšnjega upravnega odbora Slovenskega PEN, ki ni bil pripravljen vzeti v obrambo štirih intelektualcev (Slavoja Žižka, Darka Štrajna, Blaža Zgage in mene) pred napadi Janševe vlade takoj po ustoličenju marca 2020, solidarnost z nami štirimi pa so v svojem osebnem imenu izrazili mnogi člani in članice Slovenskega PEN," je zapisal Novak.

Dodal je, da se upravni odbor ni odzval niti na smrtne grožnje vladnih medijev sedmim svojim članicam in članom Svetlani Slapšak, Tanji Tuma, Dragi Potočnjak, Vinku Möderndorferju, Branetu Mozetiču, Mateju Krajncu in njemu ter da obe zadevi preiskujeta policija in državno tožilstvo.

"Prevladujoča strahopetnost obeh upravnih odborov"
"Vsaka čast načelnim in pogumnim kolegicam in kolegom, prevladujoča strahopetnost obeh upravnih odborov v zadnjem letu pa je sramotna in drastično odstopa od svetle stoletne zgodovine Slovenskega PEN,"
je sklenil Novak.

Predsednik slovenskega PEN Tone Peršak je za STA pojasnil, da skušajo, če ne gre za zadeve, ki so z vidika slovenskega centra PEN resnično popolnoma samoumevne, uskladiti mnenja znotraj upravnega odbora. "Pogledi so seveda v kakšnem primeru lahko tudi različni, zato hočemo, če podamo neko izjavo oz. stališče v imenu celotnega slovenskega PEN, kar pomeni okrog 120 ljudi, imeti vsaj večinsko mnenje upravnega odbora. To da temu, da damo izjavo v imenu celotnega društva, večjo legitimnost," je poudaril.

Absurdna, sramotna in smešna je politika, ki se poslužuje kazenskih metod, da bi dokazala svojo demokratičnost. Tovrsten mučen in klavrn spodrsljaj si je privoščila Slovenska 'demokratska' stranka (SDS), ko je sprožila sodni postopek proti Rizmanu, vrhunskemu in mednarodno priznanemu znanstveniku.

Boris A. Novak

Kot je še pojasnil Peršak, je glede stališč ali izjav sicer običajna praksa, da nekdo poda pobudo ali predloži osnutek besedila, o katerem razpravljajo in ga usklajujejo ali neposredno ali po elektronski pošti. Tudi v tem primeru je delna uskladitev nastala, a tudi po tem se niso z izjavo strinjali vsi člani oziroma članice upravnega odbora.

Kot je še povedal, člani upravnega odbora izjave niso podprli iz različnih razlogov, kar pa ne pomeni, da se ne strinjajo, da je tožba proti Rizmanu nesprejemljiva. "Upravni odbor se je z majhno večino odločil, da izjave ne bo podprl," je povedal Peršak in dodal, da pa seveda člani slovenskega PEN-a izjavo lahko podprejo posamič.

Poziva "demokratično javnost, da obsodi to uzurpacijo oblasti"
V protestu zoper sojenje Rizmanu je Novak zapisal: "Absurdna, sramotna in smešna je politika, ki se poslužuje kazenskih metod, da bi dokazala svojo demokratičnost. Tovrsten mučen in klavrn spodrsljaj si je privoščila Slovenska 'demokratska' stranka (SDS), ko je sprožila sodni postopek proti Rizmanu, vrhunskemu in mednarodno priznanemu znanstveniku."

Zato poziva "demokratično javnost, da obsodi to uzurpacijo oblasti za pritlehne ideološke strasti, pristransko vsiljevanje ene same 'resnice' ter sejanje nestrpnosti in sovraštva do drugače mislečih".