Profesor Rudi Rizman je doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti potem pa še na Harvardu v ZDA. Raziskovalno se med drugim ukvarja z globalizacijo, nacionalizmi, človekovimi pravicami in demokracijo. Foto: BoBo
Profesor Rudi Rizman je doktoriral na ljubljanski Filozofski fakulteti potem pa še na Harvardu v ZDA. Raziskovalno se med drugim ukvarja z globalizacijo, nacionalizmi, človekovimi pravicami in demokracijo. Foto: BoBo

Na okrajnem sodišču v Kamniku se je v petek začela obravnava tožbe SDS proti Rizmanu zaradi izjave, ki jo je februarja dal v oddaji Odmevi na TV Slovenija, kamor so ga povabili kot prvopodpisanega pod javno pismo, v katerem so predstavniki znanstvenega in akademskega življenja izrazili zaskrbljenost ob nastajanju koalicije Janeza Janše.

Sodišče bo decembra predvidoma zaslišalo tudi premierja predsednika SDS-a Janeza Janšo. Foto: BoBo
Sodišče bo decembra predvidoma zaslišalo tudi premierja predsednika SDS-a Janeza Janšo. Foto: BoBo

SDS so zmotile navedbe profesorja sociologije in politologije Rudija Rizmana o tem, da se stranka SDS financira iz tujine oziroma "da pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritativne ideje, ki ga financira tudi seveda tuja stranka oziroma tuj režim, to mislimo seveda na madžarskega ...".

SDS je takrat od njega zahteval, naj besede prekliče, ker tega ni storil, je sledila tožba. Z njo po navedbah časopisa Dnevnik zahteva preklic izjave in 8000 evrov odškodnine.

Sodnica Stanislava Avbelj je poskusila s poravnavo, a ni bila uspešna, je poročal časopis in navedel, da se bo postopek nadaljeval 22. decembra z zaslišanjem Janše in Rizmana. Sodnica namerava po navedbah Dnevnika zaslišati tudi Primoža Cirmana in Boruta Mekino, novinarja Necenzurirano.si in Mladine, ki sta pisala o domnevnem madžarskem financiranju SDS-a.

Tožbo stranke na oblasti proti ugledni javni osebnosti razumemo kot pritisk zoper javno kritično držo do sleherne oblasti, kar je sicer državljanska in strokovna dolžnost intelektualcev. S takšnimi sodnimi in drugimi pritiski vladajoča stranka potrjuje, da so bila februarska opozorila prof. ddr. Rizmana in sopodpisnikov izjave na mestu.

O pritiskih na kritično javnost

Javna podpora Rizmanu

Podporo Rizmanu so v današnji skupni izjavi v imenu institucij, ki jih vodijo, izrazili dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Roman Kuhar, predsednica Slovenskega sociološkega društva Hajdeja Iglič in predsednik Slovenskega politološkega društva Žiga Vodovnik.

"Rizman je ob predstavitvi javnega pisma 150 intelektualcev, ki so v času sestavljanja aktualne vladne koalicije posvarili pred avtoritarnimi težnjami, hujskanjem in politično polarizacijo, omenil informacijo, o kateri so pred tem že večkrat poročali mediji. Gre za prodajo Nove24TV, katere posredna solastnica je bila SDS, madžarskemu lastniku, povezanemu z Orbanovim režimom, kar so mediji in številni drugi komentatorji označili s sumom financiranja stranke iz tujine. Kljub temu, da je zgodba znana širši javnosti in da jo je prof. ddr. Rizman v utemeljitvi pisma 150 intelektualcev omenil kot stranski argument, vladajoča stranka toži ravno njega," so poudarili v pismu podpore.

Tožba kot poskus utišanja kritične javnosti

"Tožbo stranke na oblasti proti ugledni javni osebnosti razumemo kot pritisk zoper javno kritično držo do sleherne oblasti, kar je sicer državljanska in strokovna dolžnost intelektualcev. S takšnimi sodnimi in drugimi pritiski vladajoča stranka potrjuje, da so bila februarska opozorila prof. ddr. Rizmana in sopodpisnikov izjave na mestu," so še zapisali v izjavi.

Rizman in še 74 predstavnikov znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem nekdanjih rektoric in rektorjev, je v februarskem pismu izrazilo zaskrbljenost zaradi nastajanja koalicije pod Janševim vodstvom. "Svoje prepričanje utemeljujemo na dosedanji škodljivi, radikalno nestrpni in izključujoči politiki stranke SDS, za katero smo prepričani, da v slovenski politični prostor ne more prinesti napovedane politične stabilnosti in družbenega razvoja, ker je nesprejemljiva na več ravneh," so zapisali.