Slovenski knjižni sejem vsako leto obišče 30.000 ljudi, od tega 7.000 otrok in mladine. Foto: Slovenski knjižni sejem
Slovenski knjižni sejem vsako leto obišče 30.000 ljudi, od tega 7.000 otrok in mladine. Foto: Slovenski knjižni sejem
Iz Italije, ki je letošnja država v Fokusu, prihaja med drugim priznana avtorica, založnica in režiserka Elisabetta Sgarbi.
Iz Italije, ki je letošnja država v Fokusu, prihaja med drugim priznana avtorica, založnica in režiserka Elisabetta Sgarbi. Foto: EPA
Knjižni sejem
Organizatorji sejma želijo, da bi ta postal mesto srečevanja, kjer sta v ospredju knjiga in branje. Foto: BoBo
Knjižni sejem
Bogat razstavni program bo popestrilo več kot 280 spremljevalnih dogodkov. Foto: Cankarjev dom
Anja Golob
Med gosti pisateljskega odra bosta minister za kulturo Tone Peršak in letošnja dobitnica Jenkove nagrade Anja Golob. Foto: RTV SLO
Knjižni sejem
Sejem bo vrata za širšo javnost odprl v sredo ob 9. uri, zaprl pa se bo v nedeljo. V petek in soboto bo odprt do 22. ure. Foto: BoBo

Država v fokusu je letos namreč Italija. V Ljubljani bodo o svojem delu spregovorili pri bralcih priljubljena Susanna Tamaro, novinar in pisatelj Paolo Rumiz ter večkrat nagrajeni Antonio Scurati. Med vidnejšimi italijanskimi misleci bosta filozofa Giorgio Agamben ter Franco Berardi, v Ljubljano pa prihaja tudi avtorica, založnica in filmarka Elisabetta Sgarbi. Italijanski gostje bodo sodelovali na različnih sejemskih dogodkih.

Na Slovenskem knjižnem sejmu se lahko obiskovalci zadnja leta ustavijo ob Arsovem radijskem studiu. Tudi letos bodo na sejmu in v programu v živo, s pogovori, glasbo, zvokom in performansom. Podrobnejši program si poglejte tukaj.

Nadgradili bodo tudi lansko sodelovanje z državo v fokusu, Francijo, in v goste pripeljali nekdanjo predstavnico za stike z javnostjo sodišča v Haagu in novinarko Florence Hartmann. Med tujimi gosti sejma bodo še norveška pisateljica za otroke in mladino Maria Parr, v Avstriji živeči bolgarski pisatelj Dimitre Dinev ter mladi bosansko-hercegovski avtor Marko Dejanović.

Sejem se tradicionalno uradno odpira v torek, ko bo potekal tudi prvi dogodek v sklopu Založniške akademije. Elisabetta Sgarbi bo na akademiji skupaj z urednikoma predstavila svojo neodvisno založbo in spregovorila o italijanskem založniškem trgu. Italijanska gostja bo tudi častna govornica slavnostne akademije ob odprtju sejma, na katerem bodo podelili Schwentnerjevo nagrado in priznanja.

Knjižni sejem v številkah
Za širšo javnost se bo ta "najstarejši, največji in najpomembnejši" knjižni dogodek v Sloveniji, kot so ga opisali organizatorji, odprl v sredo ob 9. uri. Na sejmu se bodo letos predstavili 104 razstavljavci, obiskalo pa ga bo 30 tujih in 100 slovenskih avtorjev. Ob obsežnem razstavnem programu pripravljajo 280 spremljevalnih dogodkov, med drugim v sklopu Založniške akademije, Foruma za obiskovalce in Debatne kavarne. Na debatnih dogodkih bo sodelovalo skoraj 200 udeležencev z vseh vetrov, ki se bodo poglobljeno pogovarjali o vsebinah knjig in jih osvetljevali iz različnih zornih kotov. Akademija bo ponudila zanimiv strokovni program, Forum za obiskovalce pa predstavlja stičišče med razstavljavci, ustvarjalci in obiskovalci.

V neposrednem prenosu na valovih 3. programa Radia Slovenija - ARS
Na pisateljskem odru se bodo predstavili pisatelji iz petih držav. V sklopu sejma bodo nagradili najboljši literarni prvenec, podelili pa tudi nagrado Radojke Vrančič. Med gosti pisateljskega odra bosta minister za kulturo Tone Peršak in letošnja dobitnica Jenkove nagrade, pesnica Anja Golob. Prav tako bodo podelili veliko nagrado sejma za knjigo leta, nagradili najlepšo slovensko knjigo ter podelili priznanja zlata hruška, razglasili dobitnico nagrade Mira in prvič nagradili najboljšo stojnico. Sejemsko dogajanje bo na licu mesta spremljal studio 3. programa Radia Slovenija – ARS, ki bo k ponudbi sejma doprinesel s pogovori, glasbo, zvokom in performansom. Eno od oddaj bodo namenili 25-letnici natečaja programa Ars za kratko zgodbo in knjigi, ki je ob tem izšla pri LUD Literatura.

V sklopu Cicifesta, katerega ambasador bo literat, zgodovinar in urednik Niko Grafenauer, pripravljajo program za mlade bralce. Ti bodo lahko spoznali dela slovenskih avtorjev oziroma ilustratorjev, kot so Zvonko Čoh, Marjan Manček in Milan Dekleva, izvajali predstave po knjižnih predlogah ter pripravili razne delavnice.

Tolmin se predstavi
Novost sejma je gostovanje v Brežicah, na sejmu pa bodo kot prvo mesto gostili Tolmin, ki je letos prejel naziv alpsko mesto. Sejem bo obiskalo tudi nekaj socialnih ustanov po Sloveniji. Na posebnem dogodku z naslovom Ker nam ni vseeno bodo predstavniki ministrstev za kulturo, izobraževanje in gospodarstvo ter predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije podpisali manifest Slovenija bere.

Slovenski knjižni sejem bo v petek in soboto odprt do 22. ure, sklenil pa se bo v nedeljo, 27. novembra, s pogovorom z italijanskim pisateljem in novinarjem Paolom Rumizom o njegovem delu Kot konji, ki spijo.