Petina članov PEN-a Amerika je že marca s protestnim pismom obtožila organizacijo neustreznega odziva nad nasiljem proti Palestincem. Foto: AP
Petina članov PEN-a Amerika je že marca s protestnim pismom obtožila organizacijo neustreznega odziva nad nasiljem proti Palestincem. Foto: AP

V tednu, ki se izteka, je ameriška veja organizacije PEN razkrila širše izbore za več nagrad, tudi za nagrado Jean Stein za najboljšo knjigo (v znesku 75 tisoč dolarjev) in za nagrado PEN/Hemingway, ki nagrajenemu avtorju romanesknega prvenca prinese 10 tisoč dolarjev.

Sorodna novica Protest pisateljev v PEN-u Amerika: pozivajo k večji podpori humanitarnim prizadevanjem v Gazi

Med nominiranci, ki so prosili, da njihova imena umaknejo iz izbora, so avtorica Camonghne Felix (nominirana za nagrado Jean Stein), pesnica Eugenia Leigh in Ghassan Zeineddine, nominiran v kategoriji kratkih zgodb.

"Sklenila sem zavrniti to priznanje in prosila, da me umaknejo iz širšega izbora za nagrado iz solidarnosti s še vedno trajajočim protestom proti PEN-ovi normalizaciji in zanikanju genocida," je na družbenem omrežju X zapisala Camonghne Felix, avtorica avtobiografskega dela Dyscalculia.

Nagrade v različnih kategorijah bodo podeljevali na slovesnosti 29. aprila na Manhattnu; slovesnost bo povezovala pisateljica in komičarka Jena Friedman.

Pri PEN-u so potrdili, da je od 60 nominiranih literatov devet ljudi prosilo, naj njihova imena umaknejo iz tekmovanja. Esther Allen je zavrnila nagrado PEN/Ralph Manheim za literarni prevod; organizacija je že napovedala, da bodo v kratkem razglasili novega lavreata ali lavreatko.

"Spoštujemo odločitev teh literatov in se jim bomo poklonili na druge načine," je za tiskovno agencijo AP komentirala Clarisse Rosaz Shariyf, ki je pri PEN-u odgovorna za literarne prireditve.

Foto: AP
Foto: AP

Premedel odziv?
Številni ameriški pisatelji so v zadnjega pol leta izrazili svoje nezadovoljstvo nad odzivom ameriškega PEN-na na izraelsko invazijo Gaze; mnenja so, da organizacija ni kategorično obsodila vojne, v kateri je bilo ubitih več deset tisoč Palestincev, vključno z več sto pisatelji, akademiki in novinarji.

Marca je v javnosti zakrožilo odprto pismo, ki sta ga podpisali Naomi Klein, Lorrie Moore in več deset drugih članov združenja; v njem so podpisniki opozorili, da PEN ni "organiziral nobene večje, usklajene pomoči za Palestince" ter da ni zvest svojemu poslanstvu "boja proti vsem oblikam sovraštva in prizadevanja za ideal človeštva, ki bi v miru in enakopravnosti živelo v zedinjenem svetu". Pismo spomni na ostro kritiko, ki jo je ameriški PEN izrekel na račun ruske invazije Ukrajine: v primerjavi s tem je naredil veliko premalo za "mobilizacijo" svojih članov za boj proti nasilju v Gazi.

"Palestinski pesniki, akademiki, pisatelji, novinarji in esejisti so tvegali vse, vključno s svojimi življenji in življenji svojih družin, da so lahko delili svoje besede s svetom," je zapisano v pismu. "Pa vendar se zdi, da PEN Amerika ni pripravljen stati z njimi proti silam, ki so jih zatirale in razseljevale zadnjih 75 let."

Predsednica ameriškega PEN-a Suzanne Nossel je leta 2019 na podelitvi nagrad podprla glas savdskih žensk. Foto: AP
Predsednica ameriškega PEN-a Suzanne Nossel je leta 2019 na podelitvi nagrad podprla glas savdskih žensk. Foto: AP

"Vsakokrat upoštevamo specifične okoliščine"
Združenje odgovarja, da so v več izjavah pozvali k prekinitvi ognja in izrazili obžalovanje zaradi uničenja muzejev, knjižnic in mošej v Gazi; vzpostavili so tudi krizno fundacijo za palestinske pisatelje v višini sto tisoč dolarjev. Predsednica ameriškega PEN-a Suzanne Nossel je v izjavi za javnost poudarila, da se združenje "pridružuje mnogim v žalosti in grozi zaradi grozljivega davka vojne med Izraelom in Hamasom, tudi za pisatelje, pesnike, umetnike in novinarje".

"K vsakemu konfliktu – Sirija, Irak, Afganistan, Ukrajina, Gaza – pristopamo glede na okoliščine, z upoštevanjem kompleksnosti, tega, kar lahko prispevamo, naših članov, naših partnerjev in naših načel," je dodala. "Ko zavzamemo stališče, ne podpremo držav, vojsk ali političnih skupin, pač pa svobodo izražanja in pogoje, ki jo omogočajo."

Nekateri kritični glasovi ostajajo s PEN-om
V petek je PEN objavil, da je dramatik in scenarist Tony Kushner letošnji dobitnik nagrade PEN/Mike Nichols za pisanje za oder. "Vedno sem vesel, ko me povezujejo s PEN-om, katerega napori za promocijo in zaščito pisateljev so še bolj pomembni v turbulentnih, težkih časih, kakršni so naši," je zapisal v svojo zahvalo.

Kushner, ki je sicer judovskega rodu, je že od nekdaj kritičen do izraelske politike v zvezi s Palestinci. Za izraelski časopis Haaretz je komentiral, da "je invazija Gaze po njegovem mnenju videti kot etnično čiščenje". Dodal je še, da zgodovine judovskega trpljenja "ne bi smeli uporabljati kot izgovor za razčlovečenje in klanje drugih ljudi". (Kushner je bil tudi med umetniki, ki so podprli odmevni govor Jonathana Glazerja na letošnji podelitvi oskarjev.)

Kushner tudi ne bo edini udeleženec nagrad PEN-a, kritičen do vojne. Nominiranka za nagrado Jean Stein Aaliyah Bilal je že napovedala, da se bo ceremonije udeležila. Avtorica zbirke kratkih zgodb Temple Folk pravi, da sicer spoštuje odločitev vseh, ki so se izločili, da pa sama nasprotuje vodstvu ameriškega PEN-a, ne pa vodstvu nagrad. "To sta dve ločeni stvari," je njeno stališče.