Kristina Kočan je po navedbah žirije v svoji četrti pesniški zbirki ohranila nekatere prepoznavne lastnosti svoje poezije, kot je precejšnja asketskost verzov, vendar je v raziskovanju pesniškega jezika, predvsem njegove zvočne plati, naredila izrazit korak naprej.

"Selišča tako v ospredje postavijo prav to, včasih zaradi želje po posredovanju vsebine po krivici zanemarjeno, zvočno plat pesništva. Vendar ne na račun vsebine, nasprotno – tudi tematike, ki jih obdeluje: rastlinstvo in živalstvo, telesnost, ljubezen, materinstvo, minevanje; postanejo bolj poglobljene in kompleksnejše, kot v njenih prejšnjih zbirkah. Dialoškost z ostalimi pesniki, imeni in deli se skoraj povsem umakne – ostajajo le navezave na kraje, a veliko ohlapnejše, bistveno je skoraj transcendentalno, univerzalno čutenje, v številnih pesmih celo nevezano na konkreten lirski subjekt," je v utemeljitvi zapisala žirija pod vodstvom Lare Paukovič.

Za letošnjo Veronikino nagrado so bile nominirane še pesniške zbirke Nataše Velikonja Prostor sred križišč, Milana Jesiha Namreč, Ane Svetel Marmor in Jerneja Županiča Orodje za razgradnjo imperija.

Nagrado so Kristini Kočan predali na prireditvi, na kateri so podelili tudi zlatnik poezije za življenjski pesniški opus Iztoku Osojniku ter nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem Eli Potočnik.

Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997.

Foto: Litera
Foto: Litera