Amazon je največja spletna trgovina na svetu, ki posluje predvsem prek svoje matične spletne strani. Podjetje je leta 1994 ustanovil Jeff Bezos. Foto: Reuters
Amazon je največja spletna trgovina na svetu, ki posluje predvsem prek svoje matične spletne strani. Podjetje je leta 1994 ustanovil Jeff Bezos. Foto: Reuters

Pismo prodajnega velikana je bilo odgovor na poizvedbo republikanskih senatorjev, ki so hoteli vedeti, zakaj je Amazon z vseh svojih platform odstranil knjigo When Harry Became Sally (Ko je Harry postal Sally) konservativnega avtorja Ryana Andersona, je poročal britanski BBC.

Spodnji dom kongresa je prejšnji mesec sprejel zakonodajo, ki prepoveduje diskriminacijo proti pripadnikom LGBT-skupnosti. Zakon mora zdaj potrditi še senat, a nobeden od republikanskih senatorjev, ki zasedajo polovico od 100 mest, še ni javno napovedal, da bo zakon podprl.

Knjiga When Harry Became Sally je sicer izšla leta 2018, pri Amazonu pa so jo iz vseh svojih spletnih prodajaln umaknili prejšnji mesec, to velja tudi za format e-knjige in avdioknjige.
Knjiga skuša "odgovoriti na vprašanja, ki se porajajo ob transspolnosti", kot oglašuje založba Encounter Books, Anderson pa v njej "izpostavi nasprotje med idealiziranim medijskim upodabljanjem spolne fluidnosti in žalostno resničnostjo življenja z disforijo spola". Kmalu po izginotju knjige z Amazona so senatorji Marco Rubio, Josh Hawley, Mike Braun in Mike Lee na Amazon naslovili pismo s prošnjo za pojasnilo te poteze. "Je ta odločitev del širše kampanje proti konservativnim vsebinam in glasovom na Amazonovih platformah?"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pri Amazonu so v svojem odzivu poudarili, da "vsak trgovec lahko sam izbira, kakšen izbor bo ponudil kupcem". "Kupcem celega političnega spektra ponujamo širok nabor vsebin, tudi takih z diametralno nasprotnimi stališči. Pozorno pretehtamo vsebine, ki so na razpolago na naših platformah, in redno tehtamo svoj pristop ... Sklenili smo, da knjig, ki identiteto LGBTQ+ dojemajo kot duševno bolezen, ne bomo prodajali." Distributerja Andersonove knjige so obvestili, da delo iz prodaje umikajo "zaradi kršenja naših vsebinskih smernic".

Na odločitev Amazona so se v skupni izjavi odzvali tudi Anderson in založba Encounter Books. Verjamejo, da "se nikoli ne izcimi nič dobrega iz preprečevanja debate o pomembnih vprašanjih". "Vsi se strinjamo, da je spolna disforija resna bolezen, ki povzroča hudo trpljenje. Ostaja pa vprašanje ... kako je najbolje zdraviti ljudi s to diagnozo."