Avstrijo bosta na prireditvi "zastopala" pisateljica in urednica literarne revije Lichtungen Andrea Stift-Laube in književnik Andreas Unterweger iz Gradca.

Maribor in Gradec (na fotografiji) kot pobrateni mesti sodelujeta že preko 30 let, obe mesti pa sta pobrateni tudi z ruskim Sankt Peterburgom. Foto: Reuters
Maribor in Gradec (na fotografiji) kot pobrateni mesti sodelujeta že preko 30 let, obe mesti pa sta pobrateni tudi z ruskim Sankt Peterburgom. Foto: Reuters

Večer, ki bo potekal v organizaciji Društva Avstrijsko-slovenskega prijateljstva Gradec in v partnerstvu z Mariborsko knjižnico in Mladinskim kulturnim centrom Maribor, bo povezovala pesnica in prevajalka Daniela Kocmut, ki je za to priložnost pripravila nekaj novih prevodov gostujočih mariborskih literatov. Maribor in Gradec kot pobrateni mesti sodelujeta že preko 30 let, obe mesti pa sta pobrateni tudi z ruskim Sankt Peterburgom.

Prvo iz serije literarnih izmenjav s pobratenimi mesti sta Mariborska knjižnica in Mladinski kulturni center Maribor pripravila leta 2018. V prvi sezoni so sodelovali ustvarjalci iz pobratenega Marburga. Nemško literarno delegacijo so sestavljali predsednik literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, pesnik Ludwig Legge, profesor in pisatelj Horst Schwebel ter pisatelj in založnik Karl-Heinz Symon.

Najprej graška delegacija pri nas
Aprila lani so gostovali trije literati iz pobratenega Gradca. Mariborskemu občinstvu so se predstavili Andrea Stift-Laube, Kinga Toth ter Andreas Unterweger. Prevode za obe gostovanji je priskrbela Urška P. Černe. Sledil je povratni obisk mariborske literarne delegacije, ki so jo sestavljali Petra Kolmančič, Kristina Kočan ter Tomo Podstenšek v nemškem Marburgu v organizaciji društva Neue Literarische Gesellschaft.

Naslednja bo na vrsti Srbija
Kot so še sporočili iz Mladinskega kulturnega centra Maribor, letos aprila v goste na festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru prihajajo pesnik in pisatelj za otroke in mladino Dejan Aleksić, urednik in književnik Miloš Milišić ter pesnik Živorad Nedeljković iz pobratenega Kraljeva v Srbiji, s katerim Maribor v letu 2020 obeležuje okroglo 50. obletnico partnerstva.