Mircea Cartarescu je dobitnik številnih nagrad tako doma kot v tujini in velja za kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Foto: Študentska založba
Mircea Cartarescu je dobitnik številnih nagrad tako doma kot v tujini in velja za kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Foto: Študentska založba
Nostalgija je pisateljeva največja uspešnica, ki je v Romuniji doživela že deset izdaj. Prevedena je bila v francoščino, španščino, nemščino, italijanščino, švedščino, norveščino, madžarščino, v pripravi pa je že tudi prevod v angleščino. Foto: Študentska založba

S slovesnostjo in prvimi literarnimi branji se bo drevi v Lipici začel mednarodni literarni festival Vilenica. Letošnja tema je branje v živo, ki ga bodo teoretsko osvetlili na okrogli mizi, še več pozornosti pa bo posvečene praksi. Festival se bo sklenil v soboto v jami Vilenica s podelitvijo nagrade romunskemu pisatelju Mirceau Cartarescuju.

Več podrobnosti o festivalu Vilenica najdete tukaj.
Na odprtju festivala bodo pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude, namenjeno spodbujanju meddržavnega sodelovanja in promocije na področju literature za mlade avtorje, podelili črnogorskemu pisatelju Ognjenu Spahiću.

Posebno pozornost bodo organizatorji, Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica, namenili turški književnosti, saj so prepričani, da ta ni dovolj poznana in seže dlje kot le do nobelovca Orhana Pamuka.

Cartarescu nekega dne nobelovec?
Vrhunec bo festival doživel v soboto zvečer, ko bodo v kraški jami, po kateri festival nosil ime, vileniško nagrado podelili romunskemu pisatelju Mirceau Cartarescuju. Ta velja za najbolj branega sodobnega romunskega pisatelja, ki ga visoko ceni tudi strokovna javnost. Cartarescuja se večkrat omenja kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost.

Cartarescu se je rodil leta 1956 v Bukarešti. Je pesnik, prozaist, esejist, literarni kritik in publicist. Romunski jezik in književnost je študital na Univerzi v Bukarešti, kjer je zaposlen kot profesor. Cartarescu je poleg številnih pesniških zbirk objavil tudi romana Travestiti, ki je bil v Romuniji nagrajen, in Slepilo, leta 2004 pa je izdal zbirko kratkih zgodb Zakaj ljubimo ženske?, ki v Romuniji med bralstvom žanje velik uspeh.

Cartarescu bo v petek, 9. septembra, ob 20.00 nastopil v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.