Miljana Cunta. Foto: Miro Zalokar
Miljana Cunta. Foto: Miro Zalokar

Izbor viteza poezije je bilo v soboto sklepno dejanje 22. Pesniškega turnirja, ki je potekal v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru. Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Veronika Šoster, ki je v utemeljitvi izbora Vitezinje 2022 poudarila izjemno tankočutnost poetičnih sredstev, je odločitev sprejela po temeljitem premisleku, številnih dopisnih sejah in klavzuri.

"Pesem je pravo darilo času: lahko ga razumemo kot premico, ki se pne v neskončnost in venomer beži od nas, ali ciklično, kot je v krogu razporejena urina številčnica, po kateri tiktakajo kazalci. Tradicionalni merilec časa je danes že skoraj element odsotnosti: če smo se jo odvadili nositi na zapestju in namesto tega vklopili alarm na mobitelu, ki nas opomni, kdaj naj nehamo delati. Lahko je osebni trener, če med večernim tekom pogledujemo, koliko korakov smo že pretekli, ali detektor za otroke, s katerim ob vsakem trenutku vemo, na kateri mikrokoordinati sosednjega trga se nahaja.
Nič od tega ne velja za uro, ki jo opisuje Miljana Cunta. V pesem namreč vnaša zgodovino, ki na osebni ravni priča o prehajanju človeka in prednikov, na ravni družbenega konteksta pa tudi o spremembi družbenega sistema ter skupaj z njim človekovega odnosa do lastne eksistence," so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Vitezinja 2022 je prejela tudi redek preostali izvod zajetne antologije svetovne poezije, Orfejev spev, kovano vrtnico, izdelek umetnostnega kovača Miha Krištofa, ter finančni del nagrade v višini 1000 evrov.

Občinstvo je najbolj prepričala pesem Na grobu v Auversu, pod katero se je podpisala avtorica Marjana Cmager.

Prangerjevo novo nagrado VIZIR za videopoezijo je po odločitvi selektorice, videografinje in režiserke Ivane Vogrinc Vidali izmed 24 videopesmi polfinalistk in polfinalistov prejel Tibor Hrs Pandur za video pesmi Letet znam. Drugo in tretje mesto sta pripadli Miljani Cunta za video pesmi Ura ter Niki Gorišek za video pesmi Žafrani na robovih Tivolija.

Na sklepnem dejanju, na finalu na odru pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor so svoje stvaritve predstavili Miljana Cunta, Marjana Cmager, Tibor Hrs Pandur, Damjan Japelj, Marija Kisilak, Ana Kumperger, Ana Porenta, Aljoša Rebrača, Marko Skok - Mezopotamsky, Nina Stopar, Tom Veber in Helena Zemljič.

Turnir, ki poteka od 2001, je od Založbe Pivec letos po 15 letih prešel pod okrilje KUD Pranger.