Sorodna novica Znanih deset nominirancev za desetnico

Lovoriko, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP), je Jani Bauer prinesla knjiga Ding dong zgodbe z ilustracijami Bojane Dimitrovski. Kot je še povedala letošnja nagrajenka, vidi nagrado kolegov in stanovskega društva kot spodbudo za nadaljnje delo – še posebej v času, ko "knjige tekmujejo s privlačno meglo spleta".

Ding dong zgodbe so izšle pod okriljem KUD – Sodobnost International, v zbirki Čudaške prigode. Foto: KUD Sodobnost International
Ding dong zgodbe so izšle pod okriljem KUD – Sodobnost International, v zbirki Čudaške prigode. Foto: KUD Sodobnost International

O nominirancih in nagrajenki je odločala žirija v sestavi Neli Filipić (predsednica), Marko Kravos, Maša Ogrizek, Slavko Pregl in Ivo Stropnik iz izbora 90 del, ki ga je tudi tokrat pripravila Dragica Haramija.

Ko se oglasi hišni zvonec ...
Nagrajeno delo spada v kratko fantastično prozo, pri čemer prestop iz realnega sveta v fantastični svet vedno naznani hišni zvonec. Naslovnica knjige deluje kot dvoje vrat, skozi katera lahko enakovredno, z obeh strani, vstopamo v dogodivščine, ki se dogajajo deklici, skriti za modrimi vrati, in z druge strani dečku, ki kuka izza rdečih vrat. V dekličini zgodbi najdemo posvetilo Miji, v dečkovi zgodbi je posvetilo namenjeno Martinu. Avtorica v delu uporablja knjižni jezik, ponekod pa, zlasti v dialogih, literarnim likom pušča jezikovno svobodo.

"Šest zgodb na eni in drugi strani ponuja podoben zaplet z istimi literarnimi liki, le da ju deklica in deček zapleteta in razpleteta vsak na svoj način. Avtorica ju predstavi domiselno, in sicer skozi dva pripovedovalca, dekličino zgodbo pripoveduje oče, dečkovo pa mama; zgodbi sta pripovedovani drugoosebno, kot neke vrste nagovor človeškima junakoma. To je gotovo simpatična posebnost s spoznavno vrednostjo, zaradi katere imajo mladi bralci priložnost, da se globlje poistovetijo s sodobnimi pustolovščinami, kot jih nudi zabavno predstavljen otroški domišljijski svet," piše v utemeljitvi nagrade.

Prevodi v več državah po svetu
Leta 1975 rojena pisateljica in urednica Jana Bauer tudi sicer piše fantastično prozo za otroke. Predtem je izdala dela Izginjevalec čarovnic (2002), V deželi medenjakov (2006), Groznovilca v Hudi hosti (2011) ter Groznovilca in divja zima (2016). Prevodi njenih del so izšli v Veliki Britaniji, na Hrvaškem, Poljskem, v Španiji, Litvi, Turčiji, Nemčiji, Srbiji in na Islandiji. Doslej je bila trikrat nominirana za večernico in dvakrat za desetnico.

Drevišnja podelitev v prostorih Društva slovenskih pisateljev z začetkom ob 18. uri je organizirana v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje ponovnih izbruhov bolezni covid-19, mogoče si jo bo ogledati tudi na Facebook profilu DSP-ja.

Sorodna novica Desetnica za Rozov duhovit sprehod skozi Narodno galerijo

Med letošnjimi nominiranci za desetnico so bili še Cvetka Bevc za roman Božiček v ušesu, Jure Jakob za pesniško zbirko Tri vrane s platane: o živalih, otrocih in drevesih, Gaja Kos s slikanico Obisk, Vesna Radovanovič s slikanico Petelinček se zaljubi, Andrej E. Skubic z realistično povestjo Babi nima več telefona, Cvetka Sokolov z zgodbo Bo res vse v redu?, Bina Štampe Žmavc s knjigo Kraljična onkraj ogledala: pravljičnih devet in ena za nasmeh, Anja Štefan z zbirko pesmi za otroke Škratovske oči in Jani Virk z mladinskim romanom Brez imena.

Lani je šla desetnica v roke Andreja Rozmana - Roze za delo Pesmi iz galerije.

Desetnica v roke Jane Bauer