Današnji gost bo pisatelj Kim Stanley Robinson, ki je nazadnje izdal roman Ministrstvo za prihodnost. Dogodek na spletu se bo začel ob 19.00, udeležite pa se ga lahko brezplačno.

The New York Times je o Robinsonu zapisal, da je
The New York Times je o Robinsonu zapisal, da je "splošno priznan kot eden največjih živečih piscev znanstvene fantastike". Foto: Wikipedia

V prvem tematskem pogovoru, poimenovanim Trigger (Sprožilec), bodo gostili Robinsona, priljubljenega pisatelja znanstvene fantastike. V trilogiji Mars, njegovi prvi mednarodni uspešnici, objavljeni med letoma 1992 in 1996, je raziskoval teraformiranje rdečega planeta, ki se je dotikalo primerjalne vesoljske politike in njenega vpliva na preživetje človeške vrste, piše v sporočilu za javnost.

Knjigo Ministrstvo za prihodnost je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama uvrstil na svoj seznam najljubših knjig leta 2020. Foto: Amazon
Knjigo Ministrstvo za prihodnost je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama uvrstil na svoj seznam najljubših knjig leta 2020. Foto: Amazon

Z zavezanostjo raziskovanja na področju obvladovanja in blaženja podnebnih sprememb je Robinson postal eden vodilnih predstavnikov podnebne fikcije, žanra, ki opise svet, kot ga poznamo, ali pa bližnjo prihodnost. Njegova knjiga 2312 je bila prva, ki je bila nominirana za vseh sedem glavnih nagrad na področju znanstvene fantastike in dobitnica prestižne nagrade Nebula za najboljši roman leta 2013. Njegov najnovejši roman Ministrstvo za prihodnost, objavljen med pandemijo, pa "prinaša surov prikaz tega, kaj bi bilo treba, da bi se ljudje končno spoprijeli s pošastnimi stranskimi učinki antropocena," so zapisali organizatorji projekta.

V pogovoru, ki ga bo vodila španska novinarka in pisateljica Marta Peirano, bo govor o "trenutku streznitve, ko bomo kot človeštvo spet razmislili o svojem mestu in poti na edinem planetu, ki ga imamo, ter o obetajočih orodjih, ki jih je Robinson odkril v svojih dolgoletnih raziskavah," so še zapisali organizatorji.

Odvračanje pogleda ne reši ničesar
Pogovor bo uvedel deseto izdajo Aksiominega programa Taktike & praksa, ki so ga letos poimenovali (re)programiranje: Strategije za samoregeneracijo. Ta sledi lanskemu MoneyLabu, ki je zbral mrežo umetnikov, aktivistov in t. i. geekov v razpravi o oblikah finančne demokratizacije. Tudi letošnja izvedba v sodelovanju s Centrom urbane kulture (CUK) Kino Šiška in s platformo konS se osredotoča na vprašanje vse vidnejših in tudi vse bolj katastrofalnih posledic ignoriranja okoljske krize.

Vse pogovore bo vodila Marta Peirano, specialistka za raziskovanje odnosa med sistemi moči in tehnologijo, katere TED Talk Zakaj me opazujejo, če sem nihče? si je ogledalo več kot tri in pol milijona ljudi. V pogovorih z vodilnimi imeni ključnih področij za regeneracijo, reset in rekonstrukcijo kolektivnega mišljenja in obnašanja bo iskala odgovore na vprašanje, kaj je potrebno, da se človeštvo zbudi in ukrepa, še preden se dokončno uniči. Serija spletnih pogovorov bo trajala vse do novembra.