Letošnja prejemnica desetnice Mateja Gomboc. Foto: DSP
Letošnja prejemnica desetnice Mateja Gomboc. Foto: DSP

Socialnopsihološki mladinski roman Balada o drevesu je izšel lani pri založbi Miš. Gre za knjigo, ki bralca posrka v vrtinec mračnih, a tudi lepih trenutkov. Z veščim pisateljskim zamahom, ki ničesar ne izpušča in ničesar ne vsiljuje, avtorica zgodbo poda v vsej njeni kompleksnosti in s presunljivo natančnostjo, so zapisali v utemeljitvi.

Uvid v izjemno travmatično izkušnjo
V knjigi se prvoosebna pripovedovalka Ada, dijakinja 3. letnika gimnazije in nadarjena mlada violinistka, sooča z življenjem po samomoru svojega fanta Majka. Roman sklene spremna beseda psihologinje Janje Istinič, ki o samomoru spregovori tako s poklicnega vidika kot tudi iz osebne izkušnje.

"Poleg zanimive metaforike in izčiščenega sloga roman ponudi poglobljeni uvid v izjemno travmatično izkušnjo – pogosto je v mladinski književnosti tabu že smrt, za samomor pa velja to še bolj," je še zapisala žirija v sestavi Aksinja Kermauner kot predsednica, Jana Bauer, Igor Bratož, Majda Koren in Magdalena Svetina Terčon.

Tudi literatura za odrasle
Leta 1964 v Postojni rojena Mateja Gomboc je po izobrazbi profesorica slovenščine in italijanščine. Zaposlena je na Škofijski klasični gimnaziji – Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, kjer poučuje slovenščino. Od leta 2012 je pomočnica urednice otroške revije Mavrica. Piše tudi leposlovje za odrasle, kamor sodita Dantejeva hiša in Pozneje se pomeniva, napisala je tudi več učbenikov in delovnih zvezkov za slovenski jezik za srednje šole.

V okviru otroške in mladinske literature je poleg romana Balada o drevesu izdala slikanico Polonca, mala in velika, mladinski roman Ime mi je Jon, zbirko kratke proze Tinka 2, Kdo si pa ti?. Dve izmed njenih knjig sodita v informativno-leposlovno literaturo, in sicer bonton Matic in Meta vsepovsod ter Matic in Meta za ohranitev planeta.

Za desetnico so bili letos nominirani še Jure Jakob, Neli K. Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Miroslav Košuta, Vinko Möderndorfer, Maša Ogrizek, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Cvetka Sokolov. Lani je nagrado prejel Damijan Šinigoj za mladinski roman Kjer veter spi.