Nominiranka Anja Štefan najde navdih za svoje zgodbe pogosto v ljudskem izročilu. Foto: BoBo
Nominiranka Anja Štefan najde navdih za svoje zgodbe pogosto v ljudskem izročilu. Foto: BoBo
Slavko Pregl
Slavko Pregl je v prvi vrsti mladinski pisatelj, pa tudi pripovednik, basnopisec, založnik in urednik. Foto: BoBo

Letos je za nagrado, ki jo Švedski svet podeljuje od leta 2003, nominiranih 246 avtorjev iz 64 držav. Seznam so razgrnili na knjižnem sejmu v Frankfurtu, nagrado Astrid Lindgren pa bodo lavreatu izročili konec maja 2019 v Stockholmu.

Slovenski literati so se že večkrat znašli na seznamu nominirancev, med njimi Marlenka Stupica, Marija Lucija Stupica, Lila Prap, Alenka Sottler, Janja Vidmar, Damijan Stepančič ter Andrej Rozman – Roza in Peter Škerl, ki sta bila za nagrado nominirana lani. Lani je slavil nemški pisatelj in ilustrator Wolf Erlbruch.

Pisateljica, pesnica, pravljičarka in pripovedovalka Anja Štefan zgodbe za bralce in poslušalce pogosto išče v ljudskem izročilu. Piše in objavlja pravljice, pesmi in uganke, med najbolj znanimi pa so Štiri črne mravljice, Gugalnica za vse, Sto ugank, Iščemo hišico, Bobek in barčica, Lonček na pike, Kotiček na koncu sveta, Melje, melje mlinček.

Slavko Pregl, pripovednik, basnopisec, založnik, urednik, v prvi vrsti pa mladinski pisatelj, je napisal približno 50 knjig in knjižic ter dobil vse slovenske nagrade, namenjene mladinski literaturi – od večernice do desetnice.