Knjiga je bila ena izmed 500 izvodov romana, natisnjenih leta 1818, in prva, ki so jo prodali na dražbi po letu 1985.

Mary Shelley je roman objavila pri 20 letih. Foto: SP Books
Mary Shelley je roman objavila pri 20 letih. Foto: SP Books

Tiskovni predstavnik hiše Christie's je o knjigi Mary Shelley povedal, da je "prva izdaja z izvirnimi platnicami izjemno krhka in zato zelo redka. Posledično je bil izvod, ki je v razmeroma dobrem stanju, pri zbirateljih zelo zaželen". Na dražbi so sodelovali dražitelji z vsega sveta, poroča Guardian.

Sorodna novica Frankensteinovih 200 let: rokopis razkriva nove podrobnosti

Mary Shelley, hči filozofa Williama Godwina in feministke Mary Wollstonecraft, je bila stara komaj 18 let, ko si je zamislila zgodbo o "bledem študentu grešnih umetnosti" in "ostudni fantazmi človeka", ki jo je ustvaril. Idejo za zgodbo je dobila poleti 1816, ko je bila ob Ženevskem jezeru s svojim možem Percyjem Shelleyjem in lordom Byronom, kjer so skupaj brali francoske prevode nemških zgodb o duhovih, Byron pa jih je pozval, da napišejo svoje.

Njena zgodba o tem, kako Victor Frankenstein iz delov telesa ustvari bitje in ga oživi, je brez navedbe avtorice izšla 1. januarja 1818 v nakladi le 500 izvodov pri založbi Lackington, Hughes, Harding in Mavor & Jones. Leta 1831 je Mary Shelley pod svojim imenom objavila popravljeno izdajo romana, je še pisal The Guardian.

Danes velja Frankenstein za enega prvih znanstvenofantastičnih romanov na svetu, za "grozljivko, izum in filozofijo, ki obravnava ključna vprašanja o tem, kaj pomeni biti človek", ki je navdihnil številne priredbe, še piše spletni portal. A ob izdaji so bile ocene različne: medtem ko je bil škotski pisatelj Walter Scott navdušen nad avtoričino "izvirno genialnostjo" in "občasnimi močmi poetične domišljije", se je literarna in politična revija Quarterly Review spraševala o "obolelosti avtoričine glave in srca".

Predtem rekord za knjigo Jane Austen

Rekord za tiskano delo ženske pisateljice je predtem pripadal prvi izdaji romana Emma pisateljice Jane Austen iz leta 1816, ki so jo pri dražbeni hiši Bonhams leta 2008 prodali za 150.000 funtov, je poročal spletni portal The Guardian. Na dražbi hiše Sotheby's so leta 2007 kopijo romana JK Rowling The Tales of Beedle the Bard prodali za 1,95 milijona funtov, a ni šlo za tiskano knjigo, temveč za ilustriran rokopis.