Letošnji nominiranci za nagrado Novega mesta. Foto: Založba Goga
Letošnji nominiranci za nagrado Novega mesta. Foto: Založba Goga
Zgodba zgodb, najzgodnejša evropska zbirka literarno obdelanih pravljic

Festival se bo drevi ob 20. uri začel s pripovedovalskim večerom. Predstavili bodo prevod knjige Zgodba zgodb neapeljskega zbiratelja pravljic iz 17. stoletja Giambattista Basileja (1566–1632). Na dogodku bodo sodelovali Ana Duša, Rok Kušlan, Katja Preša in Boštjan Napotnik.

Pripovedovalski večer na temo poguma
Drevi bodo po pogovoru z nominiranci razglasili tudi prejemnika nagrade za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta bodo. Za konec festivala pa bodo pripravili še zajtrk s prejemnikom novomeške nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb, je povedala vodja festivala Jedrt Jež Furlan.

Festival, ki ga na dvorišču novomeškega gradu Grm založba Goga pripravlja z Društvom slovenskih literarnih kritikov, prinaša dva pripovedovalska večera. V sredo bo pripovedovalski večer na temo poguma. Sodelovali bodo pripovedovalci Ahmed Burić, Boštjan Narat, Mima Simić in Anja Zag Golob.

Potovanja, kakršna so bila pred družbenimi omrežji
V četrtek zvečer bodo gostili splitski festival kratke zgodbe Pričigin in pripravili pogovor na temo spomina na potovanja v času pred družbenimi omrežji, na katerem se bo Mima Simić pogovarjala z Moniko Herceg, Nikolo Kuprešaninom in Noro Verde.

Za nagrado novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko so nominirani Kazimir Kolar z zbirko Zgodbe nekega slabiča (Litera), Tomaž Kosmač z zbirko Ko jebe (Beletrina), Manka Kremenšek Križman z zbirko Tujci (Cankarjeva založba) in Franci Novak z zbirko Obvoz (LUD Literatura). Nagrado podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov.

Recenzije nominiranih zbirk

Festival so med drugimi podprli Mestna občina Novo mesto, Društvo novomeških študentov, Javna agencija za knjigo RS in Društvo slovenskih literarnih kritikov. Vstop na festivalske prireditve je brezplačen.

Začel se je festival Novo mesto short