Portret profesorja za gledališče in uprizoritvene umetnosti Branislava Jakovljevića Učinki odtujitve, ki ga je ustvarila Nastasia Louveau. Letos bo pri Maski izšla njegova knjiga Učinki odtujitve. Foto: Zavod Maska
Portret profesorja za gledališče in uprizoritvene umetnosti Branislava Jakovljevića Učinki odtujitve, ki ga je ustvarila Nastasia Louveau. Letos bo pri Maski izšla njegova knjiga Učinki odtujitve. Foto: Zavod Maska

Od vodenja Zavoda Maska se letos poslavlja dolgoletni direktor in umetniški vodja Janez Janša, ki je, kot so zapisali v zavodu, "zagotovo najbolj zaslužen, ne le, da je Maska obstala, temveč, da se je s poglobljeno in drzno obravnavo družbenopolitičnih aktualnosti tako na polju umetnosti kot teorije zapisala na mednarodni zemljevid". Odslej bo Masko vodila Alja Lobnik, publicistka in kritičarka, ki je tudi sourednica revije Maska in spletnega portala Neodvisni.

Prevpraševanje družbe in umetnosti
Zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost Maska deluje 27 let. "V času sprevrženega učinka množičnega komuniciranja, ponovnega vzpona koncepta 'kri in grudovstvo', konservativizma ter političnih premikov, ki močno vplivajo na polje umetnosti in kulture, je še toliko bolj pomembno razpirati prostor teoretskemu diskurzu, kritični refleksiji in prevpraševanju substancialnosti družbe in umetnosti," pri Maski opisujejo svoje delovanje.

Prostor sodobne umetnosti
V zadnjih letih so pri Maski svoje produkcije uresničevali tudi v prostoru sodobne umetnosti Nova pošta, ki ga programsko vodijo s Slovenskim mladinskim gledališčem.

Sorodna novica "Vojna je dokaz, da bo človeško življenje vedno žrtvovano v imenu dobička"

Letos bodo na Novi pošti predstavili nov projekt režiserke Nine Rajić Kranjac. Ta je svoj Solo napovedala z naslednjimi besedami: "Če po navadi snujem kot projektator dogodka, bom tokrat morala biti tudi nosilka."

Načrtujejo še mednarodno gostovanje kolektiva Peng, eksplozivne skupine umetnikov, aktivistov, hekerjev in znanstvenikov iz Berlina s štiridnevno delavnico. Na Novi pošti bodo na programu še najzanimivejše predstave prejšnjih sezon in nadaljevanje Seminarja sodobnih scenskih umetnosti.

Sorodna novica "Medtem ko je v znanosti ključen uspeh rezultata, se v umetnosti lahko s tem poigravaš"

Performans pod tematskim vodilom Naravna ženska
Pripravljajo tudi Festival performansa, za katerega se je kuratorski dvojec Urška Brodar in Katarina Stegnar odločil v središče postaviti žensko in silovit vzpon patriarhalizma. K sodelovanju sta povabili pet performerk Tajči Čekado, Meto Grgurevič, Oljo Grubić, Betino Habjanič in Barbaro Kukovec in jih združili pod tematskim vodilom Naravna ženska, piše v sporočilu za javnost.

Po lanski praznični izdaji treh 200. številk bo tokratni letnik revije scenskih umetnosti Maska postregel najprej s številko s kulturnopolitičnimi vsebinami, sledila ji bo številka, v kateri bodo avtorji prevpraševali skupno pisanje in mišljenje v dvojicah, tretja pa se bo lotila sodobne bolezni – depresije v tesni povezavi s produkcijo umetnosti.

Foto: maska.si
Foto: maska.si

Izid več knjig, med drugim monografije O oblasti v arhitekturi
V založbi Maske izhajajo dela mislecev in proučevalcev sodobnega časa. Z novima izdajama se v letu 2021 vračata Marc Auge s Hvalnico kolesu ter Bojana Kunst z Mikropolitikami skrbi: prepletenost umetnosti in življenja. Prvič pa bosta v slovenskem prevodu izšli delo filozofa in publicista Marka Fischerja Kapitalistični realizem. Ali ni alternative? ter profesorja za gledališče in uprizoritvene umetnosti Branislava Jakovljevića Učinki odtujitve: Performans in samoupravljanje v Jugoslaviji 1945–1991. Napovedujejo še izid knjige Partizanski protiarhiv: O umetniških in spominskih prelomih jugoslovanskega NOB Gala Kirna ter znanstvene monografije več avtorjev O oblasti v arhitekturi.