Prizor deklice v rdečem plaščku je bil tisti odločilni trenutek, v katerem se je nemški podjetnik Oskar Schindler, član nacionalsocialistov, ki pa je med drugo svetovno vojno na Poljskem pred smrtjo v taboriščih rešil okoli 1.200 Judov, odločil delovati proti režimu. Foto:
Prizor deklice v rdečem plaščku je bil tisti odločilni trenutek, v katerem se je nemški podjetnik Oskar Schindler, član nacionalsocialistov, ki pa je med drugo svetovno vojno na Poljskem pred smrtjo v taboriščih rešil okoli 1.200 Judov, odločil delovati proti režimu. Foto:
Schindlerjev seznam
Roman o Schindlerju, ki je pred plinsko celico rešil več Judov kot kateri koli drug posameznik v drugi svetovni vojni, je šele zdaj prvič dostopen slovenskim bralcem. Foto: Celjska Mohorjeva družba
Thomas Keneally
Thomas Keneally je svoj najslavnejši roman v izvirniku naslovil Schindler's Ark, Schindlerjeva barka. V Ameriki je kmalu zatem izšel kot Schindler's List. Foto: Reuters

Roman je pri Celjski Mohorjevi družbi izšel v prevodu Rudija Medena. S prevajalčevimi besedami: Schindlerjev seznam ni le pričevanje o zgodovini, temveč zgodba, ki sleherniku postavlja vprašanje, kako bi ravnal v trenutku etične dileme.

Sedem oskarjev je zgodbo poneslo v svet
Predstavitev prevoda v knjigarni na Nazorjevi sta uvedla odlomka iz istoimenskega filma, ki ga je 11 let po objavi romana režiral Steven Spielberg: prizor o tem, kako je Schindler rešil enega izmed Judov, in prizor z deklico v rdečem plaščku, ki se skrije pod posteljo. (Več o Spielbergovem filmu je za MMC pred časom povedal tudi njegov producent Branko Lustig).

Prizor deklice, sicer resnične osebe, je bil po prevajalčevih besedah tisti odločilni moment, v katerem se je nemški podjetnik Oskar Schindler, član nacionalsocialistov, ki pa je med drugo svetovno vojno na Poljskem pred smrtjo v taboriščih rešil okoli 1.200 Judov, odločil delovati proti režimu.

Poglavja, za katera ni bilo prostora v filmu
Avstralski pisatelj Keneally je Schindlerja v romanu spremljal skozi vse življenje, od tega, kako je deloval na obe strani, pa do njegove smrti. Pri tem se osredotoči na posamezna poglavja tega temačnega obdobja, denimo na prve protijudovske ukrepe, nastanek geta, koncentracijska taborišča, čiščenje taborišč. Več poudarka v knjigi v primerjavi s filmom pa je po Medenovih besedah v tem, da je Schindler rešil Jude tako, da je na Moravskem blizu rodnega kraja ustanovil svoje koncentracijsko taborišče in jih vanj "spravil" do konca vojne.

Schindler ni bil svetnik
Knjiga med drugim opisuje tudi njegov beg in to, kako se je do smrti prebijal s pomočjo t. i. šindlerjevcev. V zasebnem življenju je bil namreč, kot je povedal zgodovinar Renato Podbersič, vse prej kot vzoren človek: ljubil je ženske in alkohol, kot podjetnik včasih tudi sumljivega slovesa je bankrotiral. A zapomnili si ga bomo po tem, da je, čeprav je bil Nemec, Arijec, rešil 1.200 Judov, zaradi česar ga je država Izrael imenovala za pravičnega med narodi, je poudaril Podbersič.

Noben posameznik ni pred plinsko celico rešil več ljudi
Čeprav je bil kontroverzna oseba, je za zmanjšanje obsega holokavsta kot posameznik storil največ. Vendar pa ga avtor pri opisovanju njegovih dejanj ne povzdiguje v svetnika, pač pa opominja tudi na druge plati, da predstavi kar najbolj objektivno sliko, je povedal Meden.

Glavno sporočilo romana je po prevajalčevem mnenju v tem, da človeštvo ne more preživeti brez nesebičnosti in ljubezni do sočloveka, nesebičnost pa se včasih pojavi na zelo nenavadnem mestu. Poleg tega knjiga pri bralcu izzove vprašanje, kaj bi sam storil v trenutku etične dileme.

Zgodbe resničnih pričevalcev
Kot je pojasnil Podbersič, je Schindlerjev seznam nekaj novega pri ukvarjanju s holokavstom, ker temelji na dejstvih. Keneally je snov za roman zbral pri 50 pričevalcih - rešencih iz sedmih držav, ki so preživeli prav po Schindlerjevi zaslugi. Seznami rešencev so se ohranili, avtor pa se je pri pisanju skliceval tudi na ustanovo Jad Vašem, ki neguje spomin na skoraj šest milijonov Judov, pobitih v holokavstu. Roman je torej zgodovinsko dokumentiran, je poudaril Podbersič.