Na kresno noč, 23. junija, bo znano, kdo bo prižgal letošnji kresni ogenj. Foto: BoBo
Na kresno noč, 23. junija, bo znano, kdo bo prižgal letošnji kresni ogenj. Foto: BoBo

Prvi izbor strokovne žirije za Delovo nagrado kresnik, ki jo podeljujejo najboljšemu romanu leta, torej prinaša deset del, sedmih avtoric in treh avtorjev. Čez mesec dni bodo izbrali finalno peterico, nagrajenca pa bodo na slovesnem dogodku na ljubljanskem Rožniku pa bodo razglasili čez dva meseca.

Za prestižno literarno priznanje se potegujejo romani Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina), Pričakovanja Anje Mugerli (Cankarjeva založba), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera), Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk (Beletrina) in

Predsednik žirije Igor Bratož je o nominiranih delih dejal, da so zelo različne knjige, ki jih druži
Predsednik žirije Igor Bratož je o nominiranih delih dejal, da so zelo različne knjige, ki jih druži "nespregledljiv literarni naboj, suverena literarna izvedba". Foto: Radio Slovenija

Gral Vlada Žabota (Beletrina).

O letošnjem izboru presoja žirija v sestavi Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič.

Kot je ob razkritju desetih nominirancev dejal Bratož, dobrih knjig ni nikdar veliko, "a na seznamu, na katerem je bilo 185 romanov z lansko letnico izida, je bilo precej odličnih naslovov". Izbrano deseterico je, kot poroča Delo, opisal kot skrajno različne knjige, ki jih druži "nespregledljiv literarni naboj, suverena literarna izvedba". "Tu so premišljena pogledovanja v preteklost, seciranje nenavadnih življenjskih zgodb zdajšnjosti, ekskluzivni uvidi v turbulentne, bizarne dogodke, ki jih zna priskrbeti le pisateljski pogled, pa tudi avtofikcijsko pisanje, ki na poseben način vidi le trojico jaz, tukaj in zdaj," še pravi Bratož.

Čez mesec ožji izbor, 23. junija podelitev nagrade
Nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta bodo 34. po vrsti podelili čez dva meseca na Rožniku. Finalno peterico, ki se bo potegovala za nagrado, pa nam bodo razkrili 23. maja.

Tudi lani je bilo v prvem izboru med desetimi nominiranimi sedem avtoric, v ožji peterici pa pet, na koncu so nagrado kresnik za najboljši slovenski roman posthumno podelili Ladu Kralju za roman Ne bom se več drsal (Beletrina).


Vabljeni k branju recenzij šestih od nominiranih knjig:


Sorodna novica Eva Mahkovic: Toxic
Sorodna novica Boris Kolar: O vinu, kozah in drugih prevarah
Sorodna novica Blaž Kutin: Kenozoik
Sorodna novica Pia Prezelj: Težka voda
Sorodna novica Anja Mugerli: Pričakovanja
Sorodna novica Janja Rakuš: Tri barve za eno smrt