Andrej Hočevar je nominiran za Seznam, zbirko o dozorevanju in o poskusu osmišljanja sveta. Foto: BoBo
Andrej Hočevar je nominiran za Seznam, zbirko o dozorevanju in o poskusu osmišljanja sveta. Foto: BoBo
Aleš Mustar
Kot je zapisala žirija, prinašajo Mustarjeva Srednja leta mnogo življenjskih (pre)izkušenj, razsutje marsikatere iluzije, predvsem pa zavedanje, da je v življenju posameznika najpomembnejša družina. Foto: Center za slovensko književnost
Tehno
V zbirki Tehno si Ana Pepelnik upa dregniti v stvari, ki se jih bojimo postaviti na svetlobo, saj jih raje trpimo na samem, kar boli, odmakne od družbe, osami, ter v svoji temini raste in raste, dokler nas ne preplavi in pogoltne. Foto: Lud Literatura
Kako postati nihče
Pevčeva nova zbirka Kako postati nihče upesnjuje problematiko sodobnega človeka, ki ga spremenjena realnost 'znorelega sveta' postavlja na realna tla. Foto: LUD Šerpa
Bina Štampe Žmavc
Veronikin lavreat bo znan 28. avgusta, ko bodo na podelitvi na Starem gradu v Celju podelili še zlatnik poezije Bini Štampe Žmavc. Foto: BoBo

Eno ključnih slovenskih nagrad za poezijo bodo podelili 28. avgusta na slovesnosti na Starem gradu v Celju. Nagrado, ki lavreatu prinese 4.000 evrov, podeljuje Mestna občina Celje, dodana pa ji je tudi občinska častna listina. Nominirane naslove je izbrala žirija v sestavi literarni kritik in prevajalec Igor Divjak (predsednik), novinarka in kritičarka Mojca Pišek ter pesnik Ivo Stropnik.

Seznam Andreja Hočevarja (delo je izšlo pri Mladinski knjigi) je zbirka o dozorevanju, o poskusu osmišljanja sveta, čeprav gre malodane za sizifovsko delo, je v utemeljitvi besede Gabrijele Babnik povzela žirija. Pri tem je izpostavila tretji del knjige Ki ko ker da če, ki je po njenem mnenju po koncentraciji misli in prečiščenosti jezika malodane v popolnem nasprotju z ostalim delom knjige: "Tu gre za zavestno znižanje mitomanskega jezika, več poudarka je na prisluškovanju jeziku, na odnosu med pesniškim jazom in pesmijo, ob tem, da se izrekajoči jasno zaveda sveta okoli sebe in sobivanja z drugimi. Zavedanje, da vsak dan postaja starejši, je eksplicirano, prav tako, da se 'hoja upočasnjuje proti cilju'."

Življenjske preizkušnje in razsutje iluzij
Srednja leta
(Center za slovensko književnost) so druga Mustarjeva pesniška zbirka. Kot je zapisala žirija, je napisana v razumljivem, neposrednem in čustveno zaznamovanem jeziku ter da je avtorjeva odlika dobršna mera (samo)ironije, črnega humorja, tudi cinizma na eni strani in ostre družbene kritičnosti na drugi. Zbirka Srednja leta, premišljeno razdeljena na tri cikle, po navedbah žirije prinaša mnogo življenjskih (pre)izkušenj, razsutje marsikatere iluzije, predvsem pa zavedanje, da je v življenju posameznika najpomembnejša družina.

Drzna zbirka, ki se ne boji težkih tem
Zbirko Ane Pepelnik Tehno je izdala LUD Šerpa. Veronika Šoster je po navedbah žirije o njej zapisala, da je to kljub navidezni lahkotnosti naslova drzna zbirka, ki se ne boji težkih tem: ženski subjekt se spopada z depresijo, samomorom prijatelja, splavom, smrtjo. Upa si dregniti v stvari, ki se jih bojimo postaviti na svetlobo, saj jih raje trpimo na samem, kar boli, odmakne od družbe, osami, ter v svoji temini raste in raste, dokler nas ne preplavi in pogoltne. Depresija je tematizirana z občutkom, realistično, ne pretirano ali karikirano, zagotovo pa ne romantizirano.

Upesnjena problematika sodobnega človeka
Zoran Pevec
z zbirko Kako postati nihče (LUD Šerpa) po oceni žiranta Stropnika (po)sega v kanon svetovne književnosti, mitologijo, zlasti grško, popkulturo in urbano okolje. Upesnjuje problematiko sodobnega človeka, ki ga spremenjena realnost "znorelega sveta", v katerem Zemlja ni več središče univerzuma, postavlja na trdna tla - pesniškega zemljana (avtorja) pa v videnjsko (re)interpretacijo kopernikovsko-darwinovsko-freudovskega nazora.

O čudnih vsakdanjostih in mimobežnih, a pomembnih osebnih stvareh
Dihaj
je enajsta Škrjančeva zbirka (izšla je pri Centru za slovensko književnost). Primož Čučnik je v spremni besedi avtorjevo pesništvo opredelil kot prepoznavno in izdelano že od vsega začetka. Tudi njegove najnovejše pesmi še vedno, v svojem značilnem tonu in pogovornem idiomu, pripovedujejo o čudnih vsakdanjostih, o majhnih, trenutkastih in mimobežnih, vendar še kako pomembnih "osebnih stvareh". Pesniški svet, ki ga ustvarja Škrjanec, je ravno toliko domačen in skromen, da nas lahko zavede, ko že mislimo, da smo se vanj lepo namestili, a nas potem spet preseneti.

Poklon Tonetu in Marku Pavčku
Na avgustovski podelitvi nagrade na Starem gradu v Celju podelili tudi zlatnik poezije, ki ga prejme Bina Štampe Žmavc, in malo veroniko Tilnu Letnerju. Podelitev bo med drugim posvečena 90-letnici rojstva Toneta Pavčka, prejemnika Veronikine nagrade in zlatnika poezije, ter 60-letnici rojstva njegovega sina, pesnika Marka Pavčka.

Lani je Veronikino nagrado prejel Boris A. Novak za epos Vrata nepovrata, zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in ustvarjalni prispevek k slovenski literaturi pa pesnik Andrej Brvar.