Zmagovalca do prižiga kresa tradicionalno pospremijo kresnice. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zmagovalca do prižiga kresa tradicionalno pospremijo kresnice. Foto: BoBo/Borut Živulović

Romani, nominiranimi za 32. kresnika, so Triger Davorina Lenka (LUD Literatura), Sto let slepote Romana Rozine (Mladinska knjiga)​, Krasni dnevi Andreja E. Skubica (Beletrina), Zvezdna karta Dušana Šarotarja ​(Goga) in Dedič Marjana Žiberne (Litera), poroča časopis Delo.

Nagrajenec bo prejel 7000 evrov in tradicionalno prižgal kresni ogenj na ljubljanskem Rožniku na kresni večer, 23. junija. O prejemniku nagrade tokrat odloča žirija v sestavi: Mimi Podkrižnik kot predsednica ter člani Mateja Komel Snoj, Anja Mrak, Igor Divjak in Igor Žunkovič.

Pet romanov, pet založb in dva že nagrajena avtorja
Po več letih, ko so med deli, ki so se uvrstila med finaliste, prednjačile po dve ali tri založbe, je tokratni izbor enak kot lani. Med letošnjimi nominiranci sta dva avtorja, ki sta kresnika že prejela.

Sorodna novica 31. kresnik Borutu Kraševcu: "Berite dobre knjige, življenje bo poskrbelo za vse ostalo."

Andrej E. Skubic ga je prejel že trikrat: leta 2000 za roman Grenki med, leta 2012 za roman Koliko si moja in leta 2015 za roman Samo pridi domov, Davorin Lenko pa je kresnika prejel leta 2014 za roman Telesa v temi. Dušan Šarotar je bil med peterico finalistov leta 2008 z romanom Biljard v Dobrayu, leta 2015 z romanom Panorama: pripoved o poteku dogodkov. Med letošnjimi petimi finalisti ni nobenega knjižnega prvenca.

Žirija prebrala rekordnih 200 romanov
Med deseterico nominirancev, ki jih je žirija izbrala iz rekordnega števila 200 prebranih del, so bili poleg velikih finalistov še romani Miriam Drev Od dneva so in od noči (Založba Pivec), Borisa Kolarja Potopimo Islandijo! (Goga), Jedrt L. Maležič Napol morilke (Goga) in Toma Podstenška Površinska napetost (Litera)

Lani je nagrado prejel Borut Kraševec za roman Agni, ki je izšel pri založbi LUD Šerpa.