Nagrado bodo letos podelili 11. po vrsti, datum podelitve bo znan pozneje. Foto: Založba Beletrina
Nagrado bodo letos podelili 11. po vrsti, datum podelitve bo znan pozneje. Foto: Založba Beletrina

Jasmin B. Frelih je kritike prepričal z romanom Piksli, Ana Marwan z romanom Zabubljena in Goran Vojnović z romanom Đorđić se vrača. Vse tri knjige so izšle pri založbi Beletrina.

Recenzije vseh treh nominiranih romanov boste našli tukaj:

Jasmin B. Frelih: Piksli

Ana Marwan: Zabubljena

Goran Vojnović: Đorđić se vrača

Brez zvrstnih in žanrskih predalčkov
Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige, ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiškega društva.

Društvo želi na ta način pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca, so zapisali v sporočilu za javnost.

Doslej so kritiško sito prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli, Maruša Krese za roman Da me je strah?, Davorin Lenko za roman Telesa v temi, Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah, Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi, Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev, Milan Jesih za pesniško zbirko Maršal, Jernej Županič za roman Mamuti, Anja Golob za pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla... in Muanis Sinanović za pesniško zbirko Krhke karavane.

Projekt podpirajo Ljubljana, Unescovo mesto literature, Mestna knjižnica Ljubljana in Javna agencija za knjigo RS.