Nagrado bodo izročili v soboto popoldne na Trubarjevi domačiji. Foto: MMC RTV SLO
Nagrado bodo izročili v soboto popoldne na Trubarjevi domačiji. Foto: MMC RTV SLO

Dobitnik letošnje, že 25. nagrade, bo znan v sredo, o njem pa odloča žirija, ki jo sestavljajo Ifigenija Simonović (predsednica), Peter Kovačič Peršin, Marko Golja, Tomo Virk in Mateja Komel Snoj. Blažič je nominiran za delo Samoumevni spev, Pintarič za Dvojni presledek, Saleclova za Tek na mestu in Štefančič jr. za delo Črna knjiga kapitalizma.

V sredo bo v Štihovi dvorani ob 18. uri srečanje z nominiranci, podelitev nagrade pa bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Raščici.

Lani sta nagrado prejela Robert Simonišek za zbirko esejev Trk prostorov in Jure Jakob za delo Hiše in drugi prosti spisi - drugič v 24-letni zgodovini podeljevanja nagrade se je zgodilo, da sta bila nagrajenca dva -, predlani pa Andrej Capuder za Povest o knjigah.

Nagrado podeljuje društvo
Rožančevo nagrado, ki nosi ime po pisatelju, dramatiku in esejistu, na pobudo Nika Grafenauerja podeljujejo od leta 1993. Najprej jo je podeljevala založba Mihelač, leta 1998 pa sta založba Mihelač in Nova revija ustanovili Sklad Marjana Rožanca, ki pa je ugasnil skupaj z Novo revijo leta 2009. Zdaj nagradi podeljuje Društvo Marjana Rožanca, ki pripravlja tudi druge prireditve.