Nagrajenci bodo prejeli tudi 5.000 evrov denarne nagrade. Foto: ARS
Nagrajenci bodo prejeli tudi 5.000 evrov denarne nagrade. Foto: ARS

Evropska unija z nagrado opozarja na bogastvo sodobne evropske književnosti ter pestro kulturno in jezikovno dediščino v Evropi.

Letošnje dobitnice nagrade so Laura Fredenthaler iz Avstrije, Piia Leino iz Finske, Sophie Daull iz Francije, Marta Dzido iz Poljske, Tatiana Tibuleac iz Romunije, Reka Man-Varhegyi z Madžarske, Daina Opolskaite iz Litve, Melissa Harrison iz Velike Britanije, Halya Shyyan iz Ukrajine, Jan Carson iz Irske in slovaška avtorica Ivana Dobrakovova.
Med prejemniki priznanja pa so gruzijski avtor Beqa Adamashvili, Nikos Chryssos iz Grčije in Giovanni Dozzini iz Italije.

Nagrade bodo podelili 2. oktobra v Bruslju, s priznanjem pa prejmejo nagrajenci tudi 5.000 evrov denarne nagrade, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.
Evropsko nagrado za književnost podeljujejo od leta 2009. Namenjena je neuveljavljenim avtorjem iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa, iz katerega se nagrada tudi financira. Nacionalne žirije, ki jih sestavljajo založniki, knjigarnarji, avtorji in kritiki, izberejo zmagovalce iz vsake od sodelujočih držav.

Nagrado EU-ja za književnost je doslej prejelo 108 avtorjev iz 41 držav. Med temi so tudi trije slovenski avtorji. Nataša Kramberger jo je leta 2010 prejela za roman v zgodbah Nebesa v robidah, Gabrijela Babnik leta 2013 za roman Sušna doba in Jasmin B. Frelih leta 2016 za roman Na/pol.