Nekateri pisatelji so bili za nominacijo namreč oropani zaradi svoje kritične drže do Kitajske oz. kitajske politike.

Rebecca (R. F.) Kuang je leta 2022 izdala roman Babel, or the Necessity of Violence (Babilon ali o nujnosti nasilja), ki je bil na prvem mestu seznama prodajnih uspešnic New York Timesa ter osvojil malo morje nagrad. V fantazijsko-zgodovinski roman je vpletla lastne izkušnje študija prevajalstva v Oxfordu. Foto: AP
Rebecca (R. F.) Kuang je leta 2022 izdala roman Babel, or the Necessity of Violence (Babilon ali o nujnosti nasilja), ki je bil na prvem mestu seznama prodajnih uspešnic New York Timesa ter osvojil malo morje nagrad. V fantazijsko-zgodovinski roman je vpletla lastne izkušnje študija prevajalstva v Oxfordu. Foto: AP

Nagrade hugo vsako leto podeljujejo v drugem kraju in v letu 2023 se je slavje preselilo v Čengdu na Kitajskem. V znanstvenofantastični skupnosti je že dalj časa obstajal sum, da prireditev ni bila ravno regularna – in zdaj je razkrita e-pošta dokazala, da so bili strahovi upravičeni.

Xiran Jay Zhao je v prvencu, mladinskem romanu Iron Widow, literarizirala življenje Vu Dzetjan, prve in edine kitajske cesarice. Foto: Xiran Jay Zhao/omrežje X
Xiran Jay Zhao je v prvencu, mladinskem romanu Iron Widow, literarizirala življenje Vu Dzetjan, prve in edine kitajske cesarice. Foto: Xiran Jay Zhao/omrežje X

Kaj so nagrade hugo?
Nagrade hugo že od leta 1953 podeljujejo na vsakoletnem srečanju v organizaciji Svetovne konvencije za znanstveno fantastiko. Nominirance in nato nagrajence izbira Svetovno združenje znanstvene fantastike (World Science Fiction Society), ki je odprto za ljubitelje tega žanra. Vsak član lahko v vsaki kategoriji nominira pet knjig; v finale se prebije šest del z največ glasovi. Med dozdajšnje dobitnike nagrade hugo spadajo velikani žanra, kot so Ursula K. Le Guin, William Gibson in Philip K. Dick.

Diskvalificirani brez utemeljitve
Januarja je združenje razkrilo število glasov za lanske nagrade – in izkazalo je, da je iz procesa brez kakršnih koli dodatnih pojasnil izpadlo več pisateljev, ki so sicer dobili dovolj glasov, da bi se uvrstili med finaliste. Komisija jih je označila kot diskvalificirane, a pri tem ni navedla razloga za izločitev. Med črtanimi avtorji sta bili kar dve pisateljici z Zahoda, ki imata kitajske korenine: kitajsko-ameriška avtorica R. F. Kuang je veljala za favoritinjo (za svoj zgodovinsko-fantazijski roman Babel, ki je postavljen v Oxford 19. stoletja), kanadsko-kitajska avtorica Xiran Jay Zhao pa si je v romanu Iron Widow zamislila lik kitajske vladarice.

"Mislim si, da je šlo predvsem za nezaželenost, ne pa za nekvalificiranost," je Kuang januarja zapisala v objavi na Instagramu. "Izključevanje "nezaželenih" del ni samo sramota za vse vpletene, pač pa delegitimizira celoten postopek in organizacijo."

Nagrade hugo so se tako zelo trudile ugoditi kitajski vladi, da so vnaprej diskvalificirale kitajsko diasporo in končale pri rasizmu.

Xiran Jay Zhao

Skesana žvižgačica
Dejstvo, da sta bili "problematični" ravno avtorici kitajskih korenin, je sprožilo ugibanja, da so organizatorji črtali posameznike s političnimi stališči, ki na Kitajskem veljajo za kontroverzna. In prav ta "teorija zarote" se je izkazala za resnično: Diane Lacey, članica lanske administrativne ekipe, je – iz obžalovanja, da je pri vsem skupaj sodelovala – objavila korespondenco, ki dokazuje, da je njen kolega Dave McCarty v e-pošti preostale administratorje pozval, naj prečešejo finaliste in "izpostavijo vse, kar je po politični plati občutljivo" na Kitajskem, vključno z deli, ki "tematizirajo Kitajsko, Tajvan, Tibet in druge teme, ki so morda problematične na Kitajskem". Takih del, je dodal, morda ni varno uvrstiti med finaliste.

"To je res poseglo v samo bistvo nagrad," je za The New York Times komentiral Jason Sanford, novinar, ki je prvi poročal o aferi. "Škandalozno je, da žanr, ki naj bi globoko verjel v svobodo govora, prostovoljno sodeluje pri analiziranju političnih stališč finalistov in nato na podlagi ugotovitev nekatere finaliste diskvalificira."

Vodja administratorjev Dave McCarty je v e-pismu kolegom junija lani sporočil:
Vodja administratorjev Dave McCarty je v e-pismu kolegom junija lani sporočil: "Moramo izpostaviti vse, kar je v knjigah politično občutljivo. Ni treba prebrati vsega, ampak če knjiga tematizira Kitajsko, Tajvan, Tibet in druge teme, ki so na Kitajskem morda problematične ... To je treba izpostaviti, da presodimo, ali jih je varno uvrstiti na glasovnice ali pa bo potrebna administrativna odločitev." Foto: Chengdu Worldcon

Cenzura ali samocenzura?
Za zdaj še ni popolnoma jasno, ali so administratorji ukrepali samoiniciativno, da bi se izognili škandalu, ali pa so bili morda pod pritiskom od zunaj. Lacey je za omenjeni časopis potrdila, da sama ne ve, da bi bile kitajske oblasti v stiku z njimi – naj bi pa na to namigoval McCarty. V enem od objavljenih e-sporočil McCarty kolegu napiše, da bo "poskusil dobiti natančnejša navodila, ko dobi priložnost, da se v zadevo poglobi s člani kitajskega odbora".

Na Timesove prošnje za komentar se McCarty za zdaj še ni odzval, je pa prejšnji mesec odstopil s položaja v administracijskem odboru za nagrade hugo.

Esther MacCallum-Stewart, predsednica letošnje konvencije, ki jo bo gostil Glasgow, se je za lanski polom že javno opravičila in napovedala, da bodo vpeljali ukrepe, ki "bodo zagotovili transparentnost in poskušali povrniti izgubo zaupanja v administratorje nagrad".

V glavni kategoriji (za najboljši roman) je lani nagrado hugo osvojila T. Kingfisher z romanom Nettle & Bone. Foto: Chengdu Worldcon
V glavni kategoriji (za najboljši roman) je lani nagrado hugo osvojila T. Kingfisher z romanom Nettle & Bone. Foto: Chengdu Worldcon

Prezgodaj za odpuščanje
Pisatelji, ki so bili lani cenzurirani, so kljub temu še vedno ogorčeni. "Nagrade hugo so se tako zelo trudile ugoditi kitajski vladi, da so vnaprej diskvalificirale kitajsko diasporo in končale pri rasizmu," je Xiran Jay Zhao zapisala na omrežju X.

Iz kategorije "ljubiteljskih pisateljev" je bil za nominacijo prikrajšan Paul Weimer. Razkrita e-pošta dokumentira, da je žirijo v povezavi z njim skrbelo to, da je v preteklosti potoval v Tibet. Weimer pravi, da nikoli ni bil v Tibetu, pač pa v Nepalu. "Torej to ni niti kompetentna politična cenzura, ampak samo naključno sranje," ga citira The Guardian.

John Scalzi, ki je bil lani eden izmed finalistov, je komentiral, da so bile lanske nagrade "goljufija" in da se počuti prevaranega. "Ker jih podeljuje občinstvo, so prav nagrade hugo tiste, ki so zagrizenim bralcem znanstvene fantastike najbolj pri srcu. Zelo veliko ljudi je globoko prizadelo, da so bile tako zelo kompromitirane."

V glavni kategoriji (za najboljši roman) je lani nagrado hugo osvojila T. Kingfisher z romanom Nettle & Bone, nominirani pa so bili še Silvia Moreno-Garcia (The Daughter of Doctor Moreau), John Scalzi (The Kaiju Preservation Society), Travis Baldree (Legends & Lattes), Tamsyn Muir (Nona the Ninth) in Mary Robinette Kowal (The Spare Man).