Nekdanja prva dama Štefka Kučan je častna pokroviteljica Festivala Sanje. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanja prva dama Štefka Kučan je častna pokroviteljica Festivala Sanje. Foto: MMC RTV SLO
Festival Sanje
V parku Zvezda je na ogled tudi razstava ilustracij Gorazda Vahna, ki ga je navdahnila zgodba Zvezdice Zaspanke. Foto: MMC RTV SLO
Začetek festivala Sanje
Štefka Kučan o pravljicah

Festival Sanje že sedmo leto zapored združuje vse, ki verjamejo v moč domišljije in ustvarjalnosti. Pred uradnim začetkom je po parku Zvezda odmevala zgodba Zvezdice zaspanke, nato pa je po glasbenem nastopu Uršule Ramoveš z branjem pravljice, ki jo je Polde Bibič zapisal o Kristini Brenk, program uvedla Štefka Kučan, podpornica in častna pokroviteljica Festivala Sanje.

Kakšne pravljice so zaznamovale otroštvo in življenje Štefke Kučan, si oglejte v priloženi videoizjavi.

Ves čas festivala, ki se bo sklenil 10. septembra, bo v parku Zvezda na ogled razstava Zvezdica Zaspanka. Ilustracije Gorazda Vahna bo spremljalo skrajšano besedilo Frana Milčinskega - Ježka v slovenskem in angleškem jeziku, medtem ko bo v formatu mp3. na voljo celotna zgodba v slovenskem, angleškem, italijanskem in nemškem jeziku. Pri Sanjah so prepričani, da bo razstava pritegnila marsikaterega turista.

Ježek: Od Ljubljane do Burkine Faso
Ježku bodo namenjeni tudi sobotni tematski večeri - med drugim Improliga (na "podlago" njegovih pesmi Preprosta ljubezen), torki zvečer so rezervirani za pogovore o knjigah, festival Sanje bo ponovno gostil projekt Mlade rime, na katerem se predstavijo mladi, še nepriznani pesniki in pesnice, poskrbljeno bo tudi za ljubitelje glasbe. Za "sanjsko občinstvo" bodo nastopili Mia Žnidarič, Tomaž Pengov, Katalena, Gal in Severa Gjurin, Nika Perunovič, Čompe, Chris Eckman in drugi.
Da lahko Zvezdica Zaspanka seže tudi na drugo celino, prav do Burkine Faso, je dokazal tamkajšnji radio Media Star, kjer bodo Ježkovo in nekatere druge pravljice ob glasbeni spremljavi dvakrat tedensko v francoščini poslušali burkinski otroci.

Festival se z leti razrašča
Kot vedno bo dobro poskrbljeno za otroke: obetajo so delavnice, branje pravljic, vožnja z ladjico po Ljubljanici, imenovana Čolnarčkova pot, in odprti mikrofon. Tudi letos bo del festivala potekal v senci krošatih dreves v Dvorjah pri Cerkljah na Gorenjskem. Druge Sanje pod Krvavcem bodo, tako kot lani, sanjali Pod Jenkovo lipo, letos pa se jim bo pridružil še Svet Sanj v Novem mestu (na Glavnem trgu).
A. J. in M. K.





Začetek festivala Sanje
Štefka Kučan o pravljicah