Od 6. do 9. junija (v Sloveniji 9. junija) bodo državljani članic Evropske unije izbirali 720 poslancev evropskega parlamenta, ki jih bodo zastopali do leta 2029. Volitve ne bodo odločale samo o Evropskem parlamentu, ampak tudi začrtale splošno politično usmeritev EU in njeno prihodnost. Da bo odločitev na volitvah lažja, uredništva programov in spletnih strani RTV Slovenija pripravljajo pestre in tehtne vsebine, s katerimi se bodo gledalci, poslušalci in spletni uporabniki poglobili v najbolj ključne teme evropskih volitev in prihodnosti EU.

RTV Slovenija je tudi edini medij v Sloveniji, ki bo spremljanje volilnega dogajanja omogočal v lažje razumljivem jeziku na portalu enostavno.info.

Na Televiziji Slovenija v ospredje to volilno pomlad postavljamo mlade – mladi novinarji bodo gostili mlade volivce, s katerimi se bodo v videokastih in podkastih pogovarjali o dilemah EU. Prava vprašanja bodo v kontekst postavljali naši dopisniki iz tujine, naše televizijske ekipe pa se bodo to pomlad pogovarjale tudi z volivci na Finskem, Madžarskem, v Grčiji in Litvi ter na Poljskem …

Obetajo se televizijska in radijska soočenja kandidatov za evropske poslance, v četrtek, 6. junija, pa bo veliko finalno soočenje na RTV Slovenija, ki nastaja v sodelovanju med Televizijo Slovenija, Radiem Slovenija in spletnim portalom rtvslo.si.

Pestro in vznemirljivo bo tudi na volilni dan 9. junija, ko bomo na vseh platformah intenzivno spremljali volilno dogajanje in rezultate volitev doma in v drugih članicah EU.

TELEVIZIJA SLOVENIJA

Globus: Evropska unija, zakaj že?

30. april na TV SLO 1

Petdeset minut posebne oddaje Globus o tem, kako združeno Evropo in dileme današnjega časa v Uniji vidijo mladi Evropejci. Ekipe TV Slovenija so bile to predvolilno pomlad na Finskem, v Grčiji, v Litvi, med mladimi Madžari, Italijani in Nizozemci, prisluhnili smo mladim Poljakom in Avstrijcem. Globus o mladih in evropskih volitvah.

Pogovor z Romanom Prodijem

1. maj na TV SLO 1

Romano Prodi velja za enega najpomembnejših italijanskih in evropskih politikov zadnjih let. Maja 2004, ko se je pisala zgodovina evropske širitve, je bil predsednik Evropske komisije. Evropska unija se je takrat razširila na deset novih članic, evropski družini pa se je pridružila tudi Slovenija. Širitev Unije je Romano Prodi v noči na 1. maj 2004 pričakal na trgu Evrope med Gorico in Novo Gorico. V pogovoru za našo RTV Slovenija nekdanji predsednik Evropske komisije obuja spomine na deževno prelomno noč, dvajset let pozneje pa ostaja zapriseženi privrženec ideje skupne Evrope.

Prenos proslave ob dnevu Evrope v Novi Gorici

9. maj na TV SLO 1

Prenos proslave ob dvajseti obletnici vstopa v Evropsko unijo.

Globus: Evropska unija, kam naprej?

14. maj na TV SLO 1

V središču druge posebne oddaje Globus bodo pričakovanja volivcev glede prihodnjega mandata vodilne bruseljske strukture. Teme, kot so strahovi pred širitvijo in migracijami, razmisleki o evropski (ne)enotnosti in ideje o močnejšem povezovanju dela Evrope, energetika in podnebne spremembe, so tiste, ki bodo usmerjale kampanjo. Reportaže iz Poljske, Finske, Litve, Madžarske, Nizozemske, Italije, in Grčije.

Podkasti in videokasti z mladimi volivci

15. in 16. maj

Mladi novinarji TV Slovenija bodo gostili mlade volivce in se z njimi pogovarjali o dilemah EU.

Podkasti in videokasti s predstavniki list

Po 20. maju

Mladi novinarji TV Slovenija se bodo o ključnih evropskih vprašanjih pogovarjali s predstavniki list.

Soočenje predstavnikov parlamentarnih strank na TV SLO

20. maj na TV SLO 1

Soočenje neparlamentarnih strank na TV SLO

27. maj na TV SLO 1

Veliko finalno soočenje na RTV Slovenija

6. junij

Zadnje soočenje bo nastalo v sodelovanju med Televizijo Slovenija, Radiem Slovenija in rtvslo.si. Soočili se bodo kandidati tako parlamentarnih kot zunajparlamentarnih strank in list, ki bodo sodelovale v kampanji.

Volilni večer na Televiziji Slovenija

9. junij na TV SLO 1

Veliki volilni večer, na katerem bodo lahko gledalci spremljali štetje glasov doma in v državah Evropske unije. V Sloveniji bomo izvolili devet evropskih poslancev. Volilno dogajanje bomo skozi ves dan spremljali v naših informativnih oddajah, intenzivneje pa od 18.30.

RADIO SLOVENIJA

Studio ob 17.00 – soočenje kandidatov

22. in 29. maja ob 17.00

Na Prvem programu Radia Slovenija bomo ob rednem spremljanju dnevnega predvolilnega dogajanja pripravil dve samostojni soočenji sodelujočih v kampanji, in sicer v terminu Studia ob 17.00 v sredo, 22. 5., in v sredo, 29. 5. Eno izmed soočenj bo namenjeno parlamentarnim, drugo pa vsem zunajparlamentarnim strankam.

Veliko finalno soočenje na RTV Slovenija

6. junij

Zadnje soočenje bo nastalo v sodelovanju med Televizijo Slovenija, Radiem Slovenija in rtvslo.si. Soočili se bodo kandidati tako parlamentarnih kot zunajparlamentarnih strank in list, ki bodo sodelovale v kampanji.

Samopredstavitve kandidatov

Od 26. maja

V času kampanje bomo na Prvem vsem sodelujočim omogočili tudi samopredstavitve, ki bodo predvajane 14 dni pred volitvami.

Volilni večer na Radiu Slovenija

9. junij

Na volilni dan bomo v volilnem večeru pospremili dogajanje v volilnih štabih, poiskali odzive na rezultate ter analitično ovrednotili rezultate volilne nedelje. Tudi v ponedeljek (10. 6.) bo veliko naših vsebin namenjenih volilnemu dogajanju. Že v jutru bomo dosežene rezultate in razmerja med strankami analizirali v posebni oddaji Umetnost možnega v živo, s podrobnejšo analizo pa postregli tudi v poznejših informativnih oddajah in posebni oddaji Studio ob 17.00.

SPLETNI PORTAL RTVSLO.SI

Na MMC-ju pripravljamo poseben portal za Evropske volitve, ki bo zagledal luč sveta konec aprila. Na njem bodo uporabniki lahko prebirali različne vsebine, povezane z Evropskimi volitvami, od tematskih prispevkov, povezanih z različnimi vidiki življenja v EU-ju, od okolja, kmetijstva do predstavitev vseh kandidatnih list.

V okviru vsebin bomo pripravili tudi spletne klepete s predstavniki kandidatnih list, ki se bodo potegovale za položaj evropskega poslanca, v katerih bodo sodelovali naši uporabniki, ki bodo lahko kandidatom neposredno zastavljali vprašanja.

Ob tem bomo pripravili tudi razlagalne videe in grafike, s katerimi bomo na enostaven in pregleden način predstavili ključne vidike volitev, ter medgeneracijska soočenja starejših in mladih o videnju življenja v EU-ju. Pri vseh vsebinah bomo posebno pozornost namenili formatom in oblikam oddaj, ki so zanimive za mlade. Skupaj z radijskimi in televizijskimi kolegi bomo pripravili sklepno soočenje, predtem pa bomo spremljali tudi vsa druga televizijska in radijska soočenja. Na volilni dan bomo v živo spremljali dogajanje doma in po drugih državah članicah, o izidih in posledicah volitev pa bomo obširno poročali tudi v nadaljnjih dneh.

EVROPSKE VOLITVE V LAŽJE RAZUMLJIVEM JEZIKU NA ENOSTAVNO.INFO

Informacije v lažje razumljivem jeziku so pomembne za zelo široko in raznovrstno skupino ljudi, raziskave bralne pismenosti namreč kažejo, da ima kar 25 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije težave z razumevanjem standardnih oziroma zapletenih besedil. Na portalu Enostavno.info bo v mesecu pred volitvami objavljena posebna rubrika Evropske volitve 2024, kjer bodo na voljo splošne informacije o volitvah, uporabne informacije za volivce, povzetki TV-soočenj in seveda tudi rezultati volitev.