Ob Jamesu Deanu, ki ga je neizmerno občudoval in mu je bil vzornik, je v 50. letih nastopil v Uporniku brez razloga in Velikanu. Foto: EPA
Ob Jamesu Deanu, ki ga je neizmerno občudoval in mu je bil vzornik, je v 50. letih nastopil v Uporniku brez razloga in Velikanu. Foto: EPA
Sandro Botticelli
Botticellijeva Mars in Venera.
Saksofon
Patentiran je od leta 1846. Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Birgit Nilsson
Švedinja je bila majski otrok. Foto: L. Thompkins
Klaus Doldinger in Udo Lindenberg
Udo je nastopil tudi ob 70-letnici Klausa Doldingerja. Foto: EPA

se je v Dodge Cityju v ameriški zvezni državi Kansas rodil igralec in režiser Dennis Lee Hopper.

Kontroverzni igralec, ki ga mnogi označujejo za hollywoodskega "enfant terrible", v svetu filma deluje že več kot pet desetletij. Hopper je med drugim študiral na priznani igralski šoli Actors Studio v New Yorku, kjer ga je poučeval Lee Strasberg. Filmsko kariero je po nekaj vlogah v televizijskih serijah nadaljeval v filmih Upornik brez razloga in Velikan, kjer je nastopil skupaj z Jamesom Deanom.

V 60. se je pogosto pojavljal v vesternih, v katerih je po navadi igral vloge podležev, nato pa je leta 1969 skupaj z igralcem Petrom Fondo in scenaristom Terryjem Southernom posnel cestni film Goli v sedlu o ameriški kulturi v 60., ki ga je izstrelil med zvezde. Hopper je nizkoproračunski film režiral in v njem, skupaj s Fondo in z Jackom Nicholsonom, tudi zaigral. Film je doživel velikanski uspeh in požel številne pohvale tako pri gledalcih kot kritikih.

Kljub temu naslednja leta v njegovi karieri niso bila uspešna. Zaradi vse večje zasvojenosti z alkoholom in mamili je njegova slava počasi tonila v pozabo. Nase je znova opozoril šele v Coppolovi drami Apokalipsa danes in nato v Lynchevem Modrem žametu v vlogi psihopatskega Franka Bootha. V tem času je režiral še nekaj filmov, vseskozi pa je nastopal tako v ameriških kot evropskih filmih. Poleg igranja se je ukvarjal tudi s fotografiranjem in slikanjem. Svoja dela je razstavljal tako v ZDA kot v Evropi. Bil tudi strasten zbiratelj moderne umetnosti. Umrl je maja leta 2010.

1155 se je rodil japonski menih, zgodovinar in pesnik Džien.

1510 je v Firencah umrl znameniti italijanski slikar Sandro Botticelli, ki se je v resnici pisal Alessandro Filipepi. S 25 leti je že postal samostojen mojster. Najbolj so njegov ugled povečale tri velike freske, ki jih je na povabilo papeža Siksta VI. naslikal v Sikstinski kapeli.

1626 je umrl katalonski skladatelj Juan Pujol.

1794 se je rodila angleška pisateljica Anna Brownell Jameson.

1845 se je rodil katalonski pesnik Jacint Verdaguer.

1846 je Adolphe Sax patentiral saksofon.

1863 je Rosalía de Castro izdala knjigo Cantares Gallegos, svojo prvo knjigo, napisano v galskem jeziku.

1866 se je rodil francoski skladatelj Eric Satie, ki je največje uspehe dosegel v baletni glasbi. Satie je bil v prvih desetletjih našega stoletja pravi simbol revolucionarnosti in rušenja dotakratnih glasbenih pojmovanj.

1873 se je rodil avtor znamenitega romana Ogenj, ki natančno prikazuje podobo prve svetovne vojne, Henri Barbusse. Znani so tudi njegovi eseji Rusija in Stalin. Leta 1916 je prejel Goncourtovo nagrado.

1873 se je rodila angleška pisateljica Dorothy Richardson.

1890 je v ZDA izšel Comic Cut, prvi časopis, v katerem so bili narisani tudi stripi.

1893 se je rodil slovenski pesnik in pisatelj Ivan Albreht. Izdal je štiri pesniške zbirke, več knjig črtic in novel, štiri povesti iz življenja na Koroškem, pisal pa je tudi za mladino.

1898 se je rodil kanadski slikar Alfred Joseph Casson.

1901 se je rodil nemški skladatelj Werner Egk, ena najzanimivejših osebnosti v novejšem nemškem glasbenem življenju. Zaslovel je predvsem kot operni skladatelj.

1904 se je v Parizu rodil francoski filmski igralec Jean Gabin. Zaigral je v številnih filmih, med drugim: Na dnu, Velika iluzija in French Cancan. Posebej priljubljen pa je postal v filmih o komisarju Maigretu. Umrl je 15. 11. 1976 v Parizu.

1911 se je rodila irska igralka Maureen O'Sullivan.

1918 se je rodila švedska sopranistka Birgit Nilsson.

1929 je umrla nemška sopranistka Lilli Lehmann.

1935 je umrl francoski skladatelj Paul Dukas.

1946 se je rodil nemški glasbenik Udo Lindenberg.

1959 se je rodil angleški pevec, član skupine Iron Maiden, Paul Di'Anno.

1961 se je rodila irska pevka in avtorica besedil Enya, s pravim imenom Eithne Ní Bhráonain.