Septembra 2021 ob podpisu dogovora o donaciji predmetov, na fotografiji Aleš Guček, Borut Sajovic, Mateja Svet in Jana Babšek. Foto: Tržiški muzej/Suzana Kokalj
Septembra 2021 ob podpisu dogovora o donaciji predmetov, na fotografiji Aleš Guček, Borut Sajovic, Mateja Svet in Jana Babšek. Foto: Tržiški muzej/Suzana Kokalj
Mateja Svet je absolutna rekorderka, saj je športnica Slovenije postala kar sedemkrat, sledita ji Nataša Urbančič in Tina Maze (6). Foto: BoBo
Mateja Svet je absolutna rekorderka, saj je športnica Slovenije postala kar sedemkrat, sledita ji Nataša Urbančič in Tina Maze (6). Foto: BoBo

Nekdanja vrhunska slovenska smučarka, ki ji je najbolje pod smučmi drsel veleslalom, je namreč pred kratkim muzeju in s tem tudi javnosti predala več kot 500 predmetov, povezanih s svojo bogato športno kariero.

Na vrhunski ravni je v svetovnem pokalu tekmovala sedem sezon in nanizala prav toliko zmag, od tega šest v veleslalomu in eno v slalomu. V sezoni 1987/88 je osvojila tudi mali kristalni globus kot najboljša veleslalomistka na svetu. Na stopničkah je sicer stala 22-krat. Iz Calgaryja pa je leta 1988 domov prinesla tudi srebrno olimpijsko medaljo v slalomu.

Kot je povedala direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, jim je ikona slovenskega smučanja Mateja Svet, ki je na belih strminah blestela v drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja, predala tako rekoč vse, kar je imela s svoje športne poti, od kolajn in pokalov do oblačil in startnih številk. V muzeju so predmete prevzeli in jih popisali. Gre za 550 predmetov, pri čemer je 20 najdragocenejših muzej prejel le v hrambo.

Predmete bodo konzervirali in jih vpisali v muzejske knjige. Za javnost najzanimivejše oziroma dragocene predmete pa bodo nato postavili na stalno razstavo, podobno kot so to storili v primeru Bojana Križaja, ki se je za predajo predmetov muzeju odločil leta 2018. Na spominski steni bodo predstavili najvrednejša odličja in mejnike na športni poti Mateje Svet. Opremili jo bodo tudi z videogradivom, ki ga morajo še zbrati.

Večina predmetov bo shranjena v depojih

Druge predmete bodo hranili v depojih in jih na ogled postavili na občasnih razstavah. Po oblikovanju stalne razstave bodo namreč ob kakšni obletnici pripravili tudi večjo potujočo razstavo, ki bo lahko na ogled po vsej državi, ne le v Slovenskem smučarskem muzeju, je napovedala Babšek.

Slovenski smučarski muzej, ki so ga odprli leta 2014, domuje v Tržiču, ki je ena izmed zibelk športnega smučanja na Slovenskem. Stalna razstava prikazuje razvoj smučanja od pradavnine do današnjih dni. Del zbirke je posvečen začetku in razvoju smučanja v Tržiču, s predstavitvijo tržiških šampionov Jožeta Šlibarja, Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja. Slalom slavnih pa je posvečen najboljšim slovenskim alpskim smučarkam in smučarjem, ki so dosegali največje dosežke na velikih tekmovanjih.

Tržiški muzej bogatejši za zbirko odličij Mateje Svet

Slalom slavnih

V slalomu slavnih so tako predstavljeni tudi zmage in odličja Mateje Svet, s pridobitvijo predmetov pa bodo njeno športno pot javnosti lahko predstavili še bistveno bolje ter dopolnili in obogatili celotno razstavo. Že doslej so v muzeju imeli eno smučko Svetove, in sicer iz zbirke Aleša Gučka, ki je bila ključna osnova za vzpostavitev Slovenskega smučarskega muzeja.

V muzeju si štejejo v čast in priznanje, da jim je Mateja Svet predala svoje predmete. Ti bodo v muzeju trajno in dobro hranjeni, je zagotovila Babšek. Ko muzej prevzame predmete, namreč ti formalno po zakonu postanejo spomeniki premične dediščine. Muzej jih hrani kot nacionalno bogastvo in skrbi, da so trajno na voljo javnosti, je pojasnila.

Tone Vogrinec in Mateja Svet. Foto: BoBo
Tone Vogrinec in Mateja Svet. Foto: BoBo