Delo Zastava hurikana Helen Frankenthaler. Foto: EPA
Delo Zastava hurikana Helen Frankenthaler. Foto: EPA

Prvi sveženj pomoči v višini 1,25 milijona dolarjev bodo razdelili med fundacijo za sodobno umetnost, sklad za pomoč umetnikom in konzorcij newyorških umetniških organizacij.

Pol milijona dolarjev bo fundacija za sodobno umetnost namenila podpori umetnikom v obliki izrednih donacij za povračilo izgub dohodka, ki jih imajo v času epidemije zaradi odpovedanih dogodkov.

Enak delež bo zagotovljen za novoustanovljeni sklad, ki bo umetnikom v času finančne stiske ponujal neposredne donacije, 250.000 dolarjev pa bo prejel konzorcij manjših umetniških organizacij v New Yorku, piše spletni portal Artdaily.

Zdravstvena in finančna katastrofa
"Nihče od nas si ni mogel predstavljati zdravstvene in finančne katastrofe, ki nas je zajela zaradi pandemije. Helen bi odbor fundacije zagotovo podprla, saj si je močno prizadevala za pomoč umetniški skupnosti,"
je ob novici dejal Clifford Ross, predsednik odbora fundacije.

Helen Frankenthaler je bilo le 23 let, ko je leta 1952 v verjetno svoje najbolj slavno delo Gore in morje ujela pokrajino Nove Škotske. Njena dela so znana po tem, da je razredčene pigmente barve spuščala na neobdelano platno in tako ustvarjala eterična barvna polja. Bila je umetnica s kariero, ki se je raztezala čez šest desetletij, ukvarjala pa se je tudi s keramiko, skulpturo, lesorezom in tapiserijo. Leta 2002 je prejela nacionalno medaljo za umetnost. Fundacijo Helen Frankenthaler iz New Yorka je umetnica ustanovila, da bi spodbudila zanimanje za vizualno umetnost v širši javnosti.