Mlada glasbenica Kukla Kesherović oziroma Katarina Rešek zna pritegniti pozornost javnosti tako z glasbo kot z videospoti. Foto: Rok Roudi
Mlada glasbenica Kukla Kesherović oziroma Katarina Rešek zna pritegniti pozornost javnosti tako z glasbo kot z videospoti. Foto: Rok Roudi

Mlada slovenska glasbenica Kukla Kesherović je pred kratkim objavila prvi
samostojni album Katarina. Za imenom Kukla se namreč skriva Katarina Rešek, ki nam je razkrila, od kod ta vzdevek: "Kukla v makedonščini, ruščini, turščini in grščini pomeni lutka. Ker so moji večinoma iz Makedonije in ker sem tam preživela velik del svojega otroštva, so me vsi klicali Kukla, to je sicer, kot da ti rečejo lutkica. Kukla je nekaj lepega, nekaj, s čimer se lahko igraš, pa drugi strani pa se tudi ti igraš s tem, ti jo postaviš tja nekam, kamor ti hočeš; všeč mi je ta dualnost."

Drugi del njenega umetniškega imena Kesherović je nastal z branjem priimka Rešek od zadaj, k temu pa je dodala še obrazilo -ović: "Jaz imam večino korenin od dol, ampak se pišem Rešek, ker je bil to moj dedek, ki je bil Slovenec. In mi je bilo vedno mogoče malo tečno, ker so mi vsi govorili: 'Ti ful nisi videti kot Slovenka' ali 'Kako pišeš v srbščini, če se pišeš Rešek?'". In potem sva se s sestro enkrat šalili, da če obrneš Rešek je Kešer, kar je že zelo smešno, sploh zato, ker nisva iz Kesher družine. In potem sva dodali še ta -ić, v smislu, da je čefursko – Kesherović, Kukla Kesherović je končno čefurka."

Z glasbo obarvano otroštvo
Kukla piše in poje pesmi v srbščini, makedonščini, slovenščini in angleščini. "Jezik je zelo fluidna stvar, kultura je tudi zelo fluidna stvar in mislim, da je prav bedno, če se nekako omejiš samo na eno stvar." Glasbeno šolo je začela obiskovati s šestimi leti. Igra violončelo in bobne ter poje v več zborih. Odraščala je ob pesmih Madonne in balkanskih popovskih zvezdnic. Pri tem pa želi ostati izvirna: "Ne želim biti zahodnjaška v smislu, da bi kopirala neke tuje trende, to se mi zdi totalno brez veze. Zdi se mi, da imamo toliko stvari tukaj, da v tem normalno delujemo in to mogoče odnesemo v svet."

Fascinantno mi je, da so se pri narodu, iz katerega izhajam, recimo še pred dvema generacijama dogajala krvna maščevanja ali pa da je bil moj dedek pastir. Jaz pa živim zdaj neko urbano življenje. Meni je to res zanimivo in iz tega vlečem ogromno inspiracije.

Katarina Rešek КУКЛА

Po rodu tudi Vlahinja
Vir navdiha je njen mešani slovensko-makedonsko-vlaški rod. "Vlahi smo manjši narod in imamo v bistvu res lepe pesmi. Na mojem drugem albumu bo obdelava pesmi Nani nani, ki mi ju je pela pami in ki jo pozna še največ tisoč ljudi na svetu." Pri tem ji je rod v ogromen navdih: "Fascinantno mi je, da so se pri narodu, iz katerega izhajam, recimo še pred dvema generacijama dogajala krvna maščevanja ali pa da je bil moj dedek pastir. Jaz pa živim zdaj neko urbano življenje. Meni je to res zanimivo in iz tega vlečem ogromno inspiracije."

Spot je posnela v Makedoniji
Kukla je na AGRFT-ju diplomirala iz režije. Sama režira svoje spote in spote drugih glasbenikov. Spot za Črne oči je posnela v Kruševu, pri spomeniku Makedonium, v domovini svojih sorodnikov: "Spomenik Makedonium me fascinira že od otroštva. Ko sem v Kruševu, sem vsak dan na spomeniku, grem ga gledat ali tja sedet. V Makedoniji imam še nekaj izbranih lokacij, za katere vem, da tam moram posneti nekaj, ker me kar kliče. Zdi se mi, da je v naši kulturni zapuščini, ki je imamo v tem kulturnem okolju, ogromno bogastva in zaradi tega mi je bilo takoj jasno, da bom šla snemat na Makedonium." Glede spotov meni, da je to pravi format današnjega časa: "Meni se zdi, da je to res format časa, v katerem živimo, zato ker moraš v treh minutah povedati neko zgodbo ali vzbuditi neko atmosfero ali občutek gledalcu."

Kukla Kesherović zdaj snema kratki film Sestre, uvod v svoj celovečerni film Fantasy. Tako se bo imenoval tudi njen drugi album, ki ga že pripravlja.

Nudžejma Softić