Igralka Annabella Sciorra ob prihodu na sodišče. Foto: EPA
Igralka Annabella Sciorra ob prihodu na sodišče. Foto: EPA

Igralkin primer lahko služi za prikaz vzorca sistematičnih zlorab
Po njenih besedah se je večkrat poskušal zbližati na različne neokusne načine, med katerimi je bilo tudi pošiljanje čokolad pohujšljivih oblik. Ob neki priložnosti na filmskem festivalu v Cannesu se je zjutraj nepovabljen pojavil pred njenimi vrati, oblečen zgolj v spodnje perilo, s stekleničko otroškega olja v eni roki in videokaseto v drugi. Dejala je, da je odšel šele, ko je začela mrzlično stiskati tipke na telefonu, ki je bil v sobi, da bi priklicala pomoč.

Sorodna novica Tožilstvo in obramba pred sodiščem naslikala zelo različna portreta Weinsteina

Annabella Sciorra sicer na sojenju ne bo mogla pričati proti Harveyju Weinsteinu, ker je njen primer že zastaral, vendar sme tožilstvo njen primer vseeno uporabiti, da prikaže vzorec sistematičnih zlorab, ki so se dogajale več desetletij.

"Tako pravijo vse pridne katoliške punce."
Po poročanju Associated Pressa (AP) je Sciorra z drhtavim glasom povedala žiriji, da je zajeten Weinstein sredi 90. let preteklega stoletja vdrl v njeno stanovanje, jo vrgel na posteljo in silil vanjo, ko se ga je skušala rešiti z brcami in udarci. Povedala je, da je približno mesec dni pozneje naletela nanj in ga soočila s tem, kar se je zgodilo, on pa ji je odvrnil: "Tako pravijo vse pridne katoliške punce." Poroti je povedala še, da se je Weinstein nato nagnil k njej in grozeče dodal: "To ostane med nama." Dodala je: "Oči so se mu pomračile in mislila sem, da me bo kar tam udaril."

59-letna igralka je postala prva od Weinsteinovih tožnic, ki je pričala na procesu proti njemu zaradi napada na dve ženski, Mimi Haleyi in Jessico Mann. 67-letni padli filmski mogul vztraja, da je šlo za soglasne spolne stike. Če bo obsojen, se lahko zgodi, da bo preostanek življenja prebil v zaporu.

Sciorra v prizoru iz filma The Night We Never Met, ki je nastal pod okriljem Weinsteinove produkcijske hiše. Sicer pa je igralka znana še po vlogah v filmih Jungle Fever in The Hand That Rocks the Cradle. Foto: IMDb
Sciorra v prizoru iz filma The Night We Never Met, ki je nastal pod okriljem Weinsteinove produkcijske hiše. Sicer pa je igralka znana še po vlogah v filmih Jungle Fever in The Hand That Rocks the Cradle. Foto: IMDb

Weinsteinova odvetniška ekipa je želela zasejati dvom o zgodbi Sciorre, postavljali so ji vprašanja o njenih dejanjih, ki so sledila domnevnemu posilstvu in jo spraševali, ali je nekoč to srečanje res opisala kot "neroden seks", kar pa je na sodišču zanikala.

Valium in čokoladni penisi
Igralka je dejala, da je desetletja v veliki meri skrivala, kar je doživela, Weinstein pa jo je po tem, ko jo je posilil, poskušal prisiliti v oralni spolni odnos, rekoč: "To je zate," medtem ko se je njeno telo "zaprlo", kakor se je sama izrazila. "Bilo je tako zelo nagnusno," je dejala. Povedala je, da se je začela tresti: "Sploh nisem vedela, kaj se dogaja. Bilo je kot epileptični napad ali kaj podobnega." Ob nekaj drugih priložnostih v 90. letih ji je glede na njene navedbe Weinstein poslal več zavojčkov Valiuma (anksiolitik iz skupine benzodiazepinov), pa tudi škatlo čokoladnih penisov.

Porota, sestavljena iz sedmih moških in petih žensk, je pozorno poslušala in si ob njenem pričevanju delala zapiske. Weinstein je sedel večinoma brezizrazno, včasih se je zdelo, da stiska ustnice.

"Takrat še nisem razumela, da je bilo to posilstvo."

Med navzkrižnim zaslišanjem je Weinsteinova odvetnica Donna Rotunno poudarila, da Sciorra zaradi domnevnega posilstva nikoli ni šla na policijo ali k zdravniku. "Takrat še nisem razumela, da je bilo to posilstvo," je dejala Sciorra. Pred časom je pričala, da je nekoč mislila, da je posilstvo zločin, ki ga zagreši neznanec. "Mislila sem, da je v redu človek. Bila sem zmedena. Počutila sem se, kot da si želim, da nikoli ne bi odprla vrat," je še dodala.

Odvetnica Rotunno je še namigovala, da je Sciorrino sodbo in spomin zameglilo uživanje alkohola igralka je odgovorila, da se spominja, da je ob večerji spila le kozarec vina ob tem pa je predvajala posnetek Sciorre iz leta 1997, ki je v oddaji Davida Lettermana razigrano razlagala, da si je včasih za zabavo privoščila medije z izmišljanjem zgodb, kot je denimo ta, da je njen oče gojil legvane za cirkuse. Po tem razkritju odvetnice je Sciorra dejala, da nikoli ne bi lagala o nečem tako resnem, kot je spolni napad.

Obramba je omenila še SMS iz avgusta 2017, v katerem je Sciorra prijatelju zapisala, da je brez denarja in da upa, da "ima Harvey službo zame". Igralka je glede tega dejala, da je zgolj "tipala", da bi na ta način prek prijatelja prišla do informacije, ali je Weinstein vedel, da je neki novinar seznanjen z njenimi obtožbami. Prvič so bile objavljene v The New Yorkerju dva meseca pozneje.

"Želela sem se pretvarjati, da se to ni nikoli zgodilo."

Po Sciorrinih besedah sta se z Weinsteinom spoznala na enem izmed hollywoodskih dogodkov leta 1990 ali 1991. Do leta 1993 je igrala v enem izmed filmov, nastalih pod streho njegovega podjetja, romantični komediji The Night We Never Met. Dejala je, da se je posilstvo zgodilo konec leta 1993 ali na začetku leta 1994, potem ko jo je Weinstein odpeljal s poslovne filmske večerje, jo odložil pred njenim domovanjem, vendar se je nekaj minut pozneje nepovabljen pojavil na njenih vratih.

Igralka je pozneje nastopila v še enem filmu pod okriljem Weinsteinovega podjetja, in sicer v Cop Landu iz leta 1997, čeprav je rekla, da na avdiciji ni dojela, da pri filmu sodeluje njegov studio. Dodala je še, da sprva ni nikomur povedala o domnevnem posilstvu, niti svojim bratom. "Želela sem se pretvarjati, da se to ni nikoli zgodilo," je dejala. "Hotela sem se vrniti v svoje življenje," je njene besede navedel AP.