Ian Holm (1931–2020). Foto: IMDb
Ian Holm (1931–2020). Foto: IMDb

"Z veliko žalostjo potrjujemo, da je igralec sir Ian Holm zjutraj umrl v starosti 88 let," je njegov agent zapisal v izjavi za javnost. "Umrl je v miru v bolnici, obdan s svojo družino in oskrbovalcem," njegove besede še navaja BBC. "Bil je očarljiv, prijazen in strašno talentiran, zelo ga bomo pogrešali." Bolehal je za boleznijo, povezano s Parkinsonovo.

V Petem elementu Luca Bessona leta 1997. Foto: IMDb
V Petem elementu Luca Bessona leta 1997. Foto: IMDb
Poleg nominacije za oskarja je bil tudi šestkrat nominiran za britansko filmsko in televizijsko nagrado bafta. Foto: IMDb
Poleg nominacije za oskarja je bil tudi šestkrat nominiran za britansko filmsko in televizijsko nagrado bafta. Foto: IMDb

Vsestranskega igralca smo videli v marsikateri stranski vlogi – bil je vse, od androida do hobita. Leta 1979 je bil android v Osmemu potniku, 1982 pa mu je vloga trenerja v filmu Chariots of Fire prinesla nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Leta 1969 je prejel bafto za stransko vlogo v filmu The Bofors Gun. Bil je tudi dr. Willis v Norost kralja Jurija, posodil glas animirani ekipi v Ratatouille in med drugim nastopil še v Letalcu, Gospodarju vojne, Bessonovem Petem elementu in Dnevu pojutrišnjem.

Ian Holm se je rodil leta 1931 v Essexu, otroštvo pa mu je v spominu ostalo kot precej idilično. Zelo zgodaj se je zaljubil v igro in se namenil v London, kjer se je pridružil ansamblu Kraljeve Shakespearjeve družbe. Postal je njihova vodilna figura in osvojil celo vrsto nagrad.

Prelom v karieri: Trema pred odrskim nastopanjem
Leta 1976 je prestal strašansko tremo pred odrskim nastopanjem, potem ko je med predstavo The Iceman Cometh doživel, kot sam to opisuje, neke vrste zlom, ki mu je pustil nezaceljivo brazgotino. Leta 1997 se je v Kralju Learu vrnil k Shakespearju, ki ga je na oder Londonskega narodnega gledališča postavil Richard Eyre.

Žena Sophie de Stempel je igralčeve zadnje dneve dokumentirala v seriji pastelov. Holm je na začetku meseca izrazil obžalovanje, da ne more sodelovati pri virtualnem srečanju filmske ekipe trilogije Gospodarja prstanov. "Žal mi je, da vas ne morem videti v živo, vse vas pogrešam in upam, da so vas pustolovščine popeljale v številne kraje. Zaprt sem v svojem hobitskem domovanju."

V Vlogi Bilba v Gospodarju prstanov: Bratovščina prstana. Foto: IMDb
V Vlogi Bilba v Gospodarju prstanov: Bratovščina prstana. Foto: IMDb

Tolkienov svet mu je bil poznan že od prej – leta 1981 je igral v radijski priredbi Gospodarja prstanov, nato pa se k zgodbam Srednjega sveta vrnil z Jacksonovo filmsko priredbo romana leta 1999. Nastopil je v Bratovščini prstana, v Stolpih ga ni bilo, nato pa se je spet vrnil v tretjem delu Kraljeva vrnitev. Leta 2012 in 2014 se je pridružil tudi ekipi hobitske trilogije.