Umetniški vodja je napovedal raznoliko glasbeno dogajanje, kar zagotavlja tudi že raznolik geografski izvor sodelujočih tolkalcev na festivalu, ki ga organizirata Slovenski tolkalni projekt − StoP in Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec.

Foto: Bumfest
Foto: Bumfest

Uvodni dan z avstrijsko in slovensko zasedbo
Že drevi bo mogoče prisluhniti avstrijski skupini Quetsch'n'Vibes in slovenski zasedbi Murska Percussion Ensemble. Prvi prihajajo iz avstrijske Štajerske, kjer je tradicija diatonične harmonike zelo močna, skupina pa je tolkala netradicionalno povezala s harmoniko. Domača zasedba pa v glavnem izvaja dela mlajših generacij in se v zadnjem času se vedno bolj uveljavlja na mednarodni sceni. Tako torej poleg rednega koncertiranja na domačih tleh pogosto nastopa tudi izven Slovenije.

Mednarodno priznani tajvanski tolkalki
Na drugi dan festivala, torej v soboto, bo najprej nastopil duet NanaFormosa iz Tajvana, ki ga sestavljata mednarodno priznani tolkalki Ju-Jing Čang in Ja-Hsin Čeng. Njun program je zelo raznolik, od sodobne glasbe do glasbe za gledališče. Za sklepni del večernega dogajanja pa bo poskrbel tolkalni ansambel Tessenderlo, ki prihaja iz istoimenskega belgijskega mesta in pripada glasbeni akademiji. Ansambel sestavlja 15 članov, starih med 15 in 23 let.

Sobota bo tudi dan za delavnice
Kot pravi umetniški vodja festivala Dejan Tamše, bodo "v soboto čez dan glasbene delavnice – na njih bodo tolkala lahko spoznavali učenci, dijaki in študentje, ki se izobražujejo na področju glasbe, kot tudi tisti, ki glasbo navadno le poslušajo. Danes in v soboto pred koncertom pa vabljeni vsi, ki bi se radi malce ogreli za BUMfest v avlo dvorane, kjer bo potekal tolkalni krog. Četudi ste povsem brez izkušenj s tolkali, se boste lahko pridružili v tolkalni krog in sledili zanimivim idejam in navodilom Francija Krevha."

14. festival BUM bodo sklenili v nedeljo z glasbenimi delavnicami, ki pa niso namenjene širši javnosti.