20. sezona tako prinaša novo obliko sodelovanja Gledališča Koper s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola, ki z vsebinami polni tamkajšnji Kulturni dom. Po prepričanju vodstev obeh ustanov predstava Začetek odraža nove razmere, ki vladajo v gledaliških hišah.

V predstavi igrata Anja Drnovšek in Luka Cimprič. Foto: Gledališče Koper
V predstavi igrata Anja Drnovšek in Luka Cimprič. Foto: Gledališče Koper

Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan pravi, da so pred njimi spremembe, ki jih pravzaprav niso želeli. "V gledaliških dvoranah lahko prodamo le tretjino vseh sedežev, upadel je tudi vpis abonmajev. Z nižjimi denarnimi sredstvi se srečujejo tudi kulturni domovi – naročniki predstav. Zato je ključno, da se še tesneje povezujemo in si pomagamo pri realizaciji vsebin. Gledališče Koper se tako prvič v zgodovini, če izvzamemo leto 2009, ko smo prenavljali dvorano, s premiero seli v drugo istrsko mesto," je povedala direktorica.

Direktorica Centra Izola Zvonka Radojević pa je dodala, da je bistvo povezovanja boljši izkoristek kadrov, opreme in finančnih sredstev, ki jih imajo na razpolago. "Poleg tega je slovenska Istra enotni kulturni prostor in treba je podpreti tukajšnjo gledališko produkcijo. Z Gledališčem Koper sodelujemo že dolgo, povezuje nas tudi Primorski poletni festival. Takšna povezovanja in sodelovanja so v trenutnih razmerah nujna, saj omogočajo ohranjanje in ustvarjanje novih delovnih mest," je še dodala.

David Eldridge. Foto: Wikipedia
David Eldridge. Foto: Wikipedia

Ko postane kraljevo gledališče pretesno
David Eldridge je Začetek napisal leta 2015, predstavo pa so krstno uprizorili dve leti pozneje na odru Kraljevega narodnega gledališča v Londonu. Uspeh uprizoritve in vsakič razprodana dvorana sta narekovala selitev produkcije v Ambassadors Theatre na West Endu, od tam pa je bil na evropske odre le še korak.

Britanski dramatik, scenarist in pisec radijskih iger ve, da je svoboda samskih lahko zavidanja vredna, vendar se obenem zaveda, da je hrepenenje po partnerski zvezi, ki temelji na medsebojnem zaupanju, popolnoma človeško hotenje. Igro zapeljevanja in zavračanja tokrat dodeli ženski ter se v dialogu spretno in z veliko humorja poigrava z iskanjem ravnovesja med željo in strahom obeh protagonistov – željo po partnerstvu in strahom pred vnovičnim razočaranjem, so zapisali v koprskem gledališču.

V predstavi nastopata člana gledališča Anja Drnovšek in Luka Cimprič. Prvo slovensko uprizoritev drame so poleg režiserke pripravili prevajalka Tina Mahkota, avtor glasbe Mirko Vuksanović, scenograf Milan Percan, kostumografinja Anja Ukovič, lektor Martin Vrtačnik in oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž.

Gledališče Koper v novo sezono