Wim Wenders z iluzijo nove tehnologije življenje in delo Pine Baush dodatno približa občinstvu in jo še bolj personificirana. Foto: Kino Šiška
Wim Wenders z iluzijo nove tehnologije življenje in delo Pine Baush dodatno približa občinstvu in jo še bolj personificirana. Foto: Kino Šiška
Utva
Tomi Janežič se je drugič lotil Utve Antona P. Čehova. Tokrat izhaja iz dela dela s študenti podiplomskega študija igre na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Uprizoritev, ki tematizira ustvarjalnost in poskuša teme drame obravnavati ne le na ravni vsebine, marveč tudi v uprizoritvenem in oblikovnem smislu, si lahko ogledate 25. septembra v Kinu Šiška. Foto: Kino Šiška

Wenders se je nepozabni plesalki leta 2011 poklonil z dokumentarnim filmom v 3D-tehniki. Veličino ključne figure v zgodovini plesa in izjemne osebnosti v filmu osvetlijo Pinini sodelavci, z izjavami katerih režiser popelje po njenem celotnem opusu. Iluzijo 3D-tehnologije je režiser spretno izkoristil, da je ustvaril izkušnjo, da se gledalcev plešoča telesa dotikajo in nagovarjajo v neposredni bližini. Film je prejel več nagrad in nominacij, med drugim tudi za oskarja za najboljši dokumentarni film.
Nezmožnost ne-gibanja
Druga izdaja festivala, ki je odprtje nadaljeval s tradicionalnim večerom FičoDROM Enakonočje, poteka pod motom Umetnost sobivanja. V ponedeljek si bo mogoče prvič ogledati uprizoritev V iskanju mirovanja, ki je del dveletnega raziskovalnega projekta Jurija Konjarja pod skupnim naslovom Still v okviru mreže Modul Dance. V predstavi, v kateri sta poleg Konjarja sodelovala še Catherine Jauniaux in Jaka Šimenc, je mogoče s pozornejšim opazovanjem mirujočega telesa začutiti njegovo nezmožnost ne-gibanja.
Ustvarjalci o svojem delu
Letošnji festival prinaša tudi predstavi Au contraire po Jean-Lucu Godardu večkrat nagrajenega ženevskega umetnika Foofwa d'Imobilite v Stari mestni elektrarni ter Utva v režiji Tomija Janežiča in produkciji Srbskega narodnega gledališča Novi Sad, ki jo bodo uprizorili na odru Kina Šiška. Po predstavah bodo sledili tudi pogovori z ustvarjalci.
Ogledati si bo mogoče še raziskovalno-umetniški projekt v Frankfurtu živeče plesalke in koreografinje Lili Mihajlović, festival pa bo obiskala tudi ustvarjalka Antje Pfundtner. Letošnje dogajanje se bo sklenilo 27. septembra s predstavitvijo rezultatov koreografske delavnice Vertigo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Delavnico vodi Eduardo Torroja, član priznane belgijske skupine Ultima Vez.

Prvi del drugega CoFestivala je bil že junija, ko so pripravili plesne delavnice, diskusije, predstavo Lil'Dragon ter filmski večer ShortDanceFilms.