Timon Šturbej (1994) je gledališki in filmski igralec.

Študiral je dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Za eno od svojih vlog – Bernieja v študentski uprizoritvi Mametove Seksualne perverzije v Chicagu – je dobil nagrado Sklada Staneta Severja za študente igre.

Sorodna novica Avtoportret: 60 sekund z Darkom Štantetom

Od leta 2018 je član gledališkega ansambla v ljubljanski Drami, kjer je med drugim nastopil v predstavi Požigi v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je imela premiero letošnjega septembra. Gre za prvo delo libanonskega dramatika Wajdija Mouawada, ki je kdaj zaživelo na slovenskem odru.

Današnjega avtoportretiranca je bilo mogoče videti tudi na malih zaslonih (serija Reka ljubezni) in v kinodvoranah. Z velikega platna je zrl v kratkometražcu K.A.O.S. ter v dveh priljubljenih in odmevnih celovečercih, Ne bom več luzerka Urše Menart in v Posledicah Darka Štanteta. V zadnjem je upodobil Željka, mladostniškega prestopnika iz prevzgojnega zavoda, in za svojo vlogo pobral vesno za najboljšo stransko moško vlogo na 21. Festivalu slovenskega filma (FSF).

Najbolj formativno umetniško delo pa kljub temu zanj ni bil film ali predstava, temveč knjiga. V srednji šoli je v enem od mariborskih antikvariatov odkril roman Stepni volk. Več v Avtoportretu.