Marin Turcu je postavil nove standarde klasičnega baleta in oblikoval nepozabne vloge, med njimi legendarnega Rotbarta v Labodjem jezeru, Basilia v Don Kihotu (na sliki), Vraga v Vragu na vasi, Tibalta v Romeu in Juliji ter Franza v Coppeliji. Foto: BoBo
Marin Turcu je postavil nove standarde klasičnega baleta in oblikoval nepozabne vloge, med njimi legendarnega Rotbarta v Labodjem jezeru, Basilia v Don Kihotu (na sliki), Vraga v Vragu na vasi, Tibalta v Romeu in Juliji ter Franza v Coppeliji. Foto: BoBo
Edward Clug
Edward Clug je nagrajen za vlogo Gamacha v Don Kihotu, v kateri je presenetil in navdušil. "Preprosto se je zgodila vloga, kreacija, umetniška upodobitev Gamacha, v kateri so se združili baletni tehnični talent, igralska mojstrovina, baletnikovo veselje do plesne umetnosti, radost bivanja, natančno poznavanje zakonov življenja na baletnem odru ter velika mera humorja in optimizma," piše v obrazložitvi. Foto: BoBo

Priznanja so šla v roke Olesji Hartmann, Asamii Nakashima in Edwardu Clugu, nagradi Urši Vidmar in Tetiani Svetlična, posebna nagrada pa Neni Vrhovec Stevens.

Iz Romunije prek Zagreba v Maribor
Vrhunski umetnik, edinstveni plesalec, odličen baletni pedagog in vneti glasnik romunske folklore Marin Turcu nagrado prejme za bogato in raznoliko ustvarjalno pot ter za izjemen prispevek k slovenski baletni umetnosti, piše v obrazložitvi.

Rodil se je v vasi blizu Cluja, kjer je odraščal ob bogati folklorni tradiciji, ki jo ohranja in prenaša na mlajše generacije še danes. Sedem let je bil vodilni plesalec baletnega ansambla v Cluju. Leta 1972, ko se je na Festivalu Ljubljana predstavil Romunski državni balet, so ga opazili predstavniki HNK-ja iz Zagreba. Prejel je ponudbo in v Zagrebu ostal 15 let. Kmalu je postal cenjen baletni plesalec. Za vloge je bil večkrat nagrajen. Leta 1987 se je pridružil SNG-ju Maribor. V okviru mariborskega gledališča je z ženo Majo Srbljenović ustanovil plesni studio, ki je vrhunec doživel s premiero baleta Ples Kadetov leta 1994.

Letošnja bera baletnih nagrajencev
Hartmannova je priznanje prejela za umetniško in tehnično dovršeno vlogo Myrthe v baletu Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana in v produkciji baleta SNG Maribor. Lik kraljice vil je oblikovala po temeljnih zakonitostih baletne umetnosti. "Hladna, plemenito vzvišena, nedotakljiva in brezpogojno vladarska," piše v obrazložitvi komisije, ki so jo sestavljali predsednica Bojana Hinteregger, Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode in Matjaž Marin.

Edward Clug je nagrajen za vlogo Gamacha v Don Kihotu, Nakashima pa je komisijo prepričala z vlogo Amorja v Don Kihotu v SNG-ju Maribor, ki je nastal v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega. Vidmarjeva je nagrajena za vlogo Effi v baletu Silfida koreografa Augusta Bournonvilleja v postavitvi Franka Andersona pod okriljem SNG Opera in Balet Ljubljana, balerina ukrajinskega rodu Tetiana Svetlična pa je nagrado prejela za umetniški prispevek SNG-ju Maribor - za vlogo Kitri v baletu Don Kihot ter za promocijo baletne umetnosti v Sloveniji. Posebno strokovno nagrado je komisija podelila Vrhovec Stevensovi ob koncu njene profesionalne umetniške baletne kariere v SNG-ju Opera in balet Ljubljana. Nagrajenka je po mnenju komisije ena zadnjih balerin, ki je svoj plesno-baletni opus lahko živela ter doživela bogato, celovito in umetniško zaokroženo do konca karierne poti.