Tema in morbidnost, s katerima se ukvarja Tolstoj, sta odlični izhodišči za gledališko raziskovanje. Foto: SNG Drama Ljubljana/Mirjana Janković
Tema in morbidnost, s katerima se ukvarja Tolstoj, sta odlični izhodišči za gledališko raziskovanje. Foto: SNG Drama Ljubljana/Mirjana Janković

Mednarodni festival, ki je letos prvič pripeljal v Ljubljano izključno tuje gostujoče uprizoritve, s programskim poudarkom na hrvaški gledališki ustvarjalnosti in številnimi spremljevalnimi prireditvami, je spremljalo več kot 2.500 obiskovalcev.

Sorodna novica Drama festival pripeljal vrhunce evropskega gledališča v Ljubljano

Tolstoja so zanimali ljudje na robu družbe
Dramsko besedilo Moč teme je nastalo na podlagi resničnega dogodka, ki se je zgodil v Rusiji okoli leta 1855, ko je Lev Nikolajevič Tolstoj začenjal pisati svojo dramo. Na primeru nekega moža, ki se je zaradi svoje lahkomiselnosti zapletel v nerazrešljiv klobčič zločina, slabe vesti ter strahu pred kaznijo, Tolstoj raziskuje trdoživost zla v družbi, ki ima tudi strahovito moč nad posameznikom, so zapisali v SNG-ju Drama Ljubljana.

Festival je 25. maja odprla uprizoritev Michelangelo po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti in v režiji Sebastijana Horvata. Nastala je v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Sklepna predstava je bila festivalska predpremiera avtorskega projekta po izbranih delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević.

Po predstavah je vsak večer na ploščadi pred Dramo potekal pogovor z ustvarjalci uprizoritev. Festivalski program so dopolnjevali poljudnostrokovni gledališki dialogi in pogovori na festivalskem vrtu Drama Kavarne ter že tradicionalna uvodni in sklepni koncert.