Miranda Caharija je prava zvezda stalnica Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Foto: RTV SLO
Miranda Caharija je prava zvezda stalnica Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Foto: RTV SLO
Borštnikov prstan
Borštnikov prstan bo sijal na roki Mirande Caharije. Foto: RTV SLO
Bine Matoh
Zvezdnik lanskega Borštnikovega srečanja je bil Bine Matoh. Foto: RTV SLO
Borštnikov prstan
Borštnikov prstan je najbolj prestižno slovensko igralsko priznanje. Foto: RTV SLO

Caharijeva je postala ponosna lastnica Borštnikovega prstana, najbolj prestižnega priznanja, ki ga lahko prejmejo slovenski igralci. Miranda Caharija, članica gledališkega ansambla Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, je že 40 let zvesta osrednji kulturni ustanovi zamejskih Slovencev v Italiji. Dobitnico nagrade, ki pomeni priznanje za igralčev celoten ustvarjalni opus, je določila žirija, v kateri so letos sedeli lanski dobitnik Bine Matoh, predsednik sveta Borštnikovega srečanja Tone Partljič in Vasja Predan.

Mentorstvo velikih igralskih sil
V svoji bogati igralski karieri se je Miranda Caharija na odru predstavila že v skoraj 160 različnih vlogah, ki jih je oblikovala z več kot 30 režiserji. Za Caharijin vstop v "ceh" igralcev so najbolj krivi njeni starši, veliki navdušenci nad gledališko umetnostjo. Naslednji odločilni korak v karieri Mirande Caharija je bilo obiskovanje igralske šole tržaškega gledališča, kjer se je letošnja Borštnikova lavreatka kalila pod nadzorom velikih igralcev, Štefke Drolc, Staneta Starešiniča, Mire Sardoč in drugih.

Namesto akademije praksa
Čeprav je njen talent hitro privrel na plan, pa se ni odločila za obiskovanje igralske akademije v Ljubljani. Tudi voditelji tržaške gledališke ustanove so razmišljali, ali naj mlado Mirando pošljejo v Ljubljano ali pa naj jo obdržijo doma in jo hitro vpeljejo v profesionalni ansambel. Zgodilo se je zadnje in že v sezoni 1961/62 je Miranda Caharija - tedaj še ni dopolnila niti 20 let - nastopila v svoji prvi "klasični" vlogi. Predstavila se je kot Ofelija v Shakespearovem Hamletu.

V 40 letih igralske kariere se je Mirandi Cahariji ponudila tudi priložnost za sodelovanje pri filmu. Prvič se je kot filmska igralka predstavila leta 1965 v filmu Po isti poti se ne vračaj, zaigrala pa je še v filmih Vdovstvo Karoline Žašler, Ubij me nežno, Eva, Na istarski način, Naš človek, Radio.doc, Outsider, Vaški učitelj in v italijanski produkciji La Frontiera.

Kdo se je izkazal v sezoni 2004/05?
Miranda Caharija bo prestižno priznanje prejela na današnji slovesnosti, ki bo sklenila letošnje srečanje slovenskih gledališčnikov. Ob koncu Borštnikovega srečanja, ki je prineslo osem tekmovalnih predstav po izboru selektorja Marka Sosiča, bodo žiranti Ivanka Mežan, Jaroslav Skrušny, Petra Pogorevc, Ignacija J. Fridl in Dragan Živadinov razkrili imena drugih nagrajencev. Ob koncu večera bomo tako ugotovili, katera gledališka hiša je pripravila najboljšo predstavo sezone 2004/05, spoznali pa bomo tudi najboljšega režiserja, prejemnike petih enakovrednih igralskih nagrad, najboljšega mladega igralca, tri dobitnike nagrade za scenografijo in avtorja najboljše scene ali drugih gledaliških prvin.

Podelili bodo tudi nagrado Dominika Smoleta za izvirno dramsko besedilo ali za prevod, dramatizacijo, jezikovno adaptacijo oziroma lektorski dosežek ter nagrado za inovacije in estetski preboj.

Zadnji izbor Marka Sosiča
V tekmovalni program 40. Borštnikovega srečanja so se prebile predstave Hlapci.pdf domačega gledališča SNG Maribor, Kraljica Margot v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, Sofoklesov Kralj Ojdipus, ki je nastal v koprodukciji Gledališča Koper ter Prešernovega gledališča Kranj, predstava Medtem Srečka Fišerja v izvedbi SNG Nova Gorica, SNG Drama Ljubljana pa se je predstavila s predstavami Hodnik, En španski komad in Bratje Karamazovi ter v koprodukciji z Bitef Teatrom iz Beograda še s predstavo Edvard Drugi. To je bil zadnji izbor Marka Sosiča; drugo leto bo vlogo selektorja Borštnikovega srečanja prevzel Matej Bogataj.