Izjemno odmevna Novakova vloga je tudi naslovna iz monodrame Gajaš, arestant. Foto: BoBo
Izjemno odmevna Novakova vloga je tudi naslovna iz monodrame Gajaš, arestant. Foto: BoBo

Festival si že nekaj let prizadeva za odprtost. Zdi se mi, da je slovenske zatohlosti vse preveč in da je prav, da si nastavimo kdaj pa kdaj zrcalo, predvsem pa da naše najboljše dosežke pokažemo še komu drugemu.

Umetniška direktorica Alja Predan
Lanska zmagovalna predstava Borštnikovega srečanja si je utrla uspešno pot po mednarodnih odrih. Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA
Olga Kacjan
Lanska dobitnica Borštnikovega prstana je postala Olga Kacjan. Foto: BoBo

Najvišjo slovensko nagrado za dosežke so po navadi razkrili šele na sklepnem večeru srečanja, tokrat pa se se organizatorji odločili drugače.

62-letni Novak, dolgoletni član ansambla mariborske Drame, je ustvaril več kot sto vidnih gledaliških in filmskih vlog, v zadnjih letih se je kot Pišti Gajaš predstavil v Petelinjem zajtrku Marka Naberšnika, nato pa vlogo v monodrami Gajaš, arestant v sodelovanju z avtorjem romana, po katerem je Naberšnik posnel film, Ferijem Lainščkom, več kot uspešno prenesel še na odrske deske.

Prejel je tudi številna stanovska priznanja, poleg nagrade Prešernovega sklada in Glazerjeve listine za življenjsko delo tudi več Borštnikovih nagrad. Zdaj pa si bo nadel še najvišje igralsko priznanje pri nas, Borštnikov prstan.

11 uprizoritev v boju za nagrade
49. festival Borštnikovo srečanje bo pod geslom Igrajmo se! potekal med 17. in 26. oktobrom. Ob zaključku nacionalnega gledališkega festivala bodo poleg najvišje, prstana, podelili tudi Borštnikove nagrade, za katere se bo letos potegovalo 11 uprizoritev osmih režiserjev, ki jih je kot najboljše iz pretekle gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher.

V spremljevalnem programu, ki ga je s pomočjo Kraigherjeve sestavila umetniška direktorica festivala Alja Predan, bo na ogled še šest od skupno sedmih izbranih predstav. "Vse te slovenske predstave so v bistvu najboljše, kar ta trenutek slovenska gledališka produkcija ima. To je ena petina celotne slovenske produkcije. Če je 20 odstotkov res kvalitetnih uprizoritev, je to zelo veliko. Imamo res dobro gledališče," je na novinarski konferenci ob podpisu pogodb s sponzorji povedala Predanova.

"Blagovna znamka Maribora"
Čeprav se je količina sponzorskih sredstev v zadnjih petih letih prepolovila, festival po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškerja postaja "vedno bolj relevanten evropski festival in blagovna znamka Maribora".

Mednarodni program bo ob odprtju festivala začela predstava Murmel Murmel režiserja Herberta Fritscha v produkciji Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz iz Berlina, ki bo prvič gostoval v Sloveniji. Z Madžarske prihaja predstava Naše skrivnosti Bele Pinterja, gostili pa bodo tudi predstavo Neoplanta madžarskega gledališča iz Novega Sada v režiji Andrasa Urbana.

Dve predstavi prihajata iz Španije, in sicer Brickman Brando Bubble Boom v idejni zasnovi Alexa Serrana in Paua Palaciosa ter Zlata doba legende sodobnega flamenka Israela Galvana. Prav dramatiki in gledališču iz Španije bo namenjen letošnji Fokus, zato so pri festivalu Borštnikovo srečanje izdali knjigo s slovenskimi prevodi petih dram iz katalonščine, baskovščine in kastiljščine, študentje pa bodo pripravili bralne uprizoritve.

Dobra odskočna deska
Ponovno je pripravljen tudi izbor domačih predstav, ki je namenjen mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom. Po besedah Predanove so rezultati tega dela programa dobri, saj so tako številne slovenske predstave prodrle na tuje odre. Lanska zmagovalna predstava Ponorela lokomotiva režiserja Jerneja Lorencija je gostovala na štirih pomembnih festivalih.

"Festival si že nekaj let prizadeva za odprtost. Zdi se mi, da je slovenske zatohlosti vse preveč in da je prav, da si nastavimo kdaj pa kdaj zrcalo, predvsem pa da naše najboljše dosežke pokažemo še komu drugemu," je povedala Predanova.

V okviru festivala se bodo zvrstili še znanstveni simpozij o dramatiki Vitomila Zupana, mednarodni simpozij o gledališču upora, delavnica dramskega pisanja in okrogla miza o dramski figuri nemega lika. V preddverju Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je osrednje prizorišče festivala, bo na ogled razstava plakatov vseh dosedanjih Borštnikovih srečanj, v Muzeju narodne osvoboditve Maribor pa virtualna razstava o Borštnikovem srečanju v letu 2011 in 2013.

Festival si že nekaj let prizadeva za odprtost. Zdi se mi, da je slovenske zatohlosti vse preveč in da je prav, da si nastavimo kdaj pa kdaj zrcalo, predvsem pa da naše najboljše dosežke pokažemo še komu drugemu.

Umetniška direktorica Alja Predan