Participatorno predstavo Joane Serra Foraste in Urše Sekirnik, ki črpa navdih z različnih vidikov čakanja v vrsti in v središče raziskave postavlja izkušnjo občinstva, bodo uprizorili v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. Soavtorica projekta je tudi Carlota Grau Bages, ki je poskrbela za dramaturgijo predstave.

Čakanje v vrsti večinoma dojemamo kot oviro. Foto: Emanat/Nora Baylach
Čakanje v vrsti večinoma dojemamo kot oviro. Foto: Emanat/Nora Baylach

Pogled na čakanje kot pridobljen čas?
"Čakanje v vrsti se zdi precej nepomembno – vsi v določenem trenutku, celo večkrat na dan, čakamo. Običajno na nekaj banalnega, ko čakamo pri blagajni, v prometnem zamašku, na pošti, in se redko ustavimo in relativiziramo to čakanje, ki za mnogo ljudi ni prav nič banalno, saj čakamo lahko tudi na pomembno operacijo, vizum ali prečkanje meje. Več kot očitno je torej, da to vsakodnevno dejanje odpira številne pomembne teme, kot so družbeni status, ksenofobija, birokracija, spol, izvor in različne vrste diskriminacije, ki jih želi projekt nasloviti," so zapisali na spletni strani zavoda Emanat, v produkciji katerega je projekt nastal. Koproducent projekta je gledališče Antic TeatreEspai de creacio v Barceloni.

"V naših (pre)zaposlenih življenjih je čakanje v vrsti ovira. Ni v skladu z ritmom naše družbe, v kateri želimo vedno biti postreženi prvi, čim hitreje priti do cilja, vse doseči kar najhitreje. Čakanje ustvarja tesnobo in poruši naš individualistični pristop do življenja. Prisili nas, da se ustavimo. Vendar bi lahko, namesto da ta prisilni premor doživljamo kot nevšečnost, gledali nanj drugače? Bi ga lahko obravnavali ne kot izgubljen čas, zapravljen v pričakovanju nečesa, kar želimo doseči, dobiti, kupiti, ampak kot pridobljen čas, čas, ki nam je podarjen?" so še dodali.

Urša Sekirnik in Joana Serra Foraste. Foto: Zavod Bunker/Nada Žgank
Urša Sekirnik in Joana Serra Foraste. Foto: Zavod Bunker/Nada Žgank

Urša Sekirnik je leta 2011 diplomirala na Salzburg Experimental Academy of Dance, leta 2014 pa iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Trenutno deluje kot performerka, plesalka in učiteljica plesa. V svojem delu vedno išče skupno točko z občinstvom, naj si bo na čustveni ravni ali pa skozi (iz)rabo kanalov, kot so blogi in spletne trgovine, navajajo pri zavodu Bunker, enem izmed partnerjev projekta.

Interdisciplinarna umetnica Joana Serra Foraste je leta 2010 diplomirala na Experimental Academy of Dance v Salzburgu, leta 2012 pa končala študij lučnega oblikovanja na Escenica Tecnica Granada. Deluje na področjih uprizoritvenih umetnosti in umetniške instalacije. V ospredju njenega dela je raziskava luči, prostora in telesa, so še dodali pri Bunkerju.

V vrsto le še s preživetvenim paketom
Sprva je bila premiera načrtovana že decembra, a sta umetnici zaradi prepovedi javnih dogodkov namesto tega na podlagi svojega raziskovanja pripravili Preživetveni paket za čakanje v vrsti, ki je še vedno na voljo. Vsebuje knjižico, avdiomaterial in presenečenje, s katerimi si lahko ljudje krajšajo "neskončno mučno čakanje". Da bo resnično služil svojemu namenu, avtorici predlagata, da ga ljudje vzamejo s sabo naslednjič, ko pričakujejo, da bodo čakali, denimo, na banki, pošti ali pri zobozdravniku.

Participatorna predstava Fent cua / Medtem ko smo čakali bo premiero doživela drevi ob 18. uri in ponovitev ob 20. uri. V soboto sledita še dve ponovitvi v teh istih terminih.