V glasbeno-scenskem projektu z elementi gibanja in drame nastopa 31 izvajalk. Foto: Dorian Šilec Petek
V glasbeno-scenskem projektu z elementi gibanja in drame nastopa 31 izvajalk. Foto: Dorian Šilec Petek
Toxic PsalmsFoto: Dorian Šilec Petek
V projektu Toksični psalmi - Ultimativna kolektivna izkušnja so se pri Carmini Slovenici pod vodstvom Karmine Šilec ukvarjali s tem, kako se posameznik oziroma kolektiv odziva na avtoriteto. Foto: Ivan Vinovrški

Vokalno gledališče se je z najnovejšim projektom odpravilo na gostovanje na newyorški festival vizionarskih glasbeno-gledaliških del Prototype, v sklopu katerega bo na sporedu vse do nedelje. Premierno bo Carmina Slovenica uprizorila danes v newyorškem gledališču St. Ann's Warehouse, predstavam pa bo v hotelu Hilton med 9. In 13. januarjem sledila konferenca Združenja povezovalcev gledaliških umetnosti (APAP). Neke vrste kulturna tržnica bi lahko obetala tudi nova ameriška gostovanja Carmine Slovenice.
Do odgovorov z eksperimentiranjem znotraj ansambla
Glasbeno-scenski projekt Toksični psalmi - Ultimativna kolektivna izkušnja je Carmina Slovenica pripravila v choregie, ki ga razvijajo zadnjih 15 let. V projektu, v katerem z elementi gibanja in drame nastopa 31 izvajalk, so se ukvarjali s tem, kako se posameznik oziroma kolektiv odziva na avtoriteto. Ideja izhaja iz razmišljanja Arendtove ob spremljanju sojenja nacističnemu vojnemu zločincu Adolfu Eichmannu, ki se je branil pred odgovornostjo za zločine s sklicevanjem na izvrševanje ukazov od zgoraj.
Kot je pojasnila Karmina Šilec, ne gre za dramsko ali operno predstavo v smislu sledenja neki zgodbi. "Gre bolj za neke podobe, ki se v enem soredju pojavljajo in skozi glasbo, gibanje, podobo, mogoče tudi ikonografijo prinašajo neko razmišljanje. Veliko se ukvarjam z idejo kolektiva, torej ansambla, pri čemer gre za neke vrste notranji eksperiment v samem ansamblu z odnosi med člani kolektiva in v odnosu do zunanje avtoritete.
Prototype je festival vizionarskih glasbeno-gledaliških del pionirjev sodobne umetnosti New Yorka in sveta, ki vsako leto predstavi celovite izdelane nastope kakor tudi nastajajoča dela skozi partnerstva z lokalnimi ustanovami gledaliških umetnosti.