Predstava opisuje ekspresni tajni proces, v mednarodni javnosti označen za spornega, v katerem sta bila Ceausescu in njegova žena Elena 25. decembra leta 1989 obsojena na smrt in usmrčena. Foto: Hebbel am Ufer
Predstava opisuje ekspresni tajni proces, v mednarodni javnosti označen za spornega, v katerem sta bila Ceausescu in njegova žena Elena 25. decembra leta 1989 obsojena na smrt in usmrčena. Foto: Hebbel am Ufer
Zadnji dnevi Ceausecujevih
Fizik Valentin Ceausescu je star 61 let in je najstarejši diktatorjev sin, obenem pa edini še živi potomec od treh otrok - brat Nicu je umrl leta 1996 za posledicami ciroze na jetrih, sestra Zoe pa leta 2006 za posledicami raka. Foto: Hebbel am Ufer

Gledališka igra, ki so jo v minulih tednih že predstavili v Berlinu in več švicarskih teatrih, opisuje ekspresni tajni proces, v mednarodni javnosti označen za spornega, v katerem sta bila Ceausescu in njegova žena Elena 25. decembra leta 1989 obsojena na smrt in usmrčena. Uprizoritev jasno nakazuje, da proces nikakor ni zadostil demokratskim standardom in pravilom pravne države.

Predstavo je režiral švicarski novinar in gledališčnik Milo Rau. Odškodnino pa zahtevata Ceausescujev sin Valentin in svak pokojnika Mircea Oprean, češ da sta znamko Ceausescu že pred leti zaščitila v Romuniji.

Igro so v bukareštanskem gledališču Odeon doslej izvedli dvakrat. Odvetnik Voicilas je povedal, da proti tuji gledališki hiši, ki je igro uprizorila, ne nameravajo sprožiti nobenih pravnih postopkov.

Romunski kulturniki ogorčeni
V krogih romunskih kulturnikov so potezo Ceausescujevih dedičev dočakali na nož. "To je dokaz, da nesramnost nikoli ne zastara," je izjavil predsednik romunskega pisateljskega društva Nicolae Manolescu. V predstavi gre konec koncev za "diktatorja Nicolaea Ceausescuja, ne pa za znamko Ceausescu".

Filmski režiser Radu Gabrea je menil, da je Ceausescu zgodovinska figura, podobno kot Ludvik XIV., zatorej bi smel samoumevno predstavljati neizčrpno temo za gledališke predstave in filme.

Valentin najstarejši diktatorjev sin
Fizik Valentin Ceausescu je star 61 let in je najstarejši diktatorjev sin, obenem pa edini še živi potomec od treh otrok - brat Nicu je umrl leta 1996 za posledicami ciroze na jetrih, sestra Zoe pa leta 2006 za posledicami raka.